More

  Официјален претставник на ОН за измените на Изборниот закон на БиХ: Секој во БиХ заслужува иднина во која нема место за негирање на геноцидот

  spot_img

  Висок функционер на Обединетите нации ги поздрави измените на Изборниот закон на Босна и Херцеговина кои високиот претставник во БиХ Кристијан Шмит ги наметна на крајот од минатиот месец, а кои меѓу другото предвидуваат неможност на осудените за воени злосторства, злосторства против човештвото или геноцид да се кандидира на избори или да има избрана функција.

  Специјалниот советник за спречување на геноцид во ОН, Алис Ваириму Ндериту, ја истакна важноста на овој чекор како придонес за зајакнување на градењето доверба во земјата и во институциите и меѓу заедниците погодени од негирањето на геноцидот и другите злосторства, и како напредок во процесот на лекување.

  Таа, исто така, нагласи дека неодамна склучениот Меморандум за разбирање меѓу Министерството за правда и Меѓународниот резидуален механизам за кривични судови, со кој се дозволува криминално досие на граѓаните на БиХ и лицата родени на територијата на БиХ кои биле осудени пред меѓународните судови за воени злосторства. , злосторствата против човештвото и геноцидот да бидат запишани во криминалистичката евиденција на Босна и Херцеговина.

  Специјалниот советник смета дека ова е важен чекор кон потврдување на признавањето на пресудите на меѓународните судови и противењето на ревизионизмот, негирањето или глорификацијата на воените злосторници.

  Во соопштението се потсетува на посетата на специјалниот советник во јуни 2021 и јули 2022 година, за време на која таа ја подвлече важноста од справување со наследството од минатото, вклучувајќи го геноцидот, злосторствата против човештвото и воените злосторства.

  „Само со промовирање на разбирањето на минатото преку потрага по вистината и одговорноста, како и со справување со основните причини и континуираното влијание на овие видови насилство врз општеството, е можно да се постигне одржлив мир. Глорификацијата на осудените воени злосторници и другите извршители на такви злосторства, што е нормализирано и продолжува да се случува неказнето, го прави токму спротивното: ги продлабочува поделбите, стравот, недовербата и омразата“, нагласи претставникот на ОН.

  На крајот, подвлекува тој, секој во Босна и Херцеговина заслужува иднина во која „нема место за негирање на геноцид, воени злосторства и злосторства против човештвото, како и глорифицирање на оние кои извршиле такви злосторства“.

  „Соочувањето со вакви модели бара активни напори и решителност од голем број актери низ целата земја, од највисокото политичко раководство до заедниците. Гласот на оние кои ги признаваат злосторствата извршени во минатото и страдањата што тие ги предизвикаа мора да биде погласен од гласот на оние кои ги негираат. Многу актери на граѓанското општество преземаа извонредни чекори на овој план со децении, но тоа е примарна одговорност на властите на институциите на сите нивоа за да се изгради мирно и инклузивно општество“, се додава во соопштението.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img