More

  Одговор на експертската група на обвинувањата за фаворизирање: Побарајте на друго место за корупција

  spot_img

  Откако Министерството за здравство, поради наводен фаворизирање на еден од добавувачите на медицинска опрема, ја стопираше речиси 40-милионската набавка на апарати за магнетна резонанца, се огласија пред експертската група за изработка на технички спецификации и потенцираа дека „корупцијата најверојатно треба да да се бара на друго место“.

  Експертската група за изработка на технички спецификации, која е формирана на покана на Министерството за здравство, ги отфрла наводите за корупција при извршувањето на договорот за јавна набавка на апарати за магнетна резонанца (МР).

  Нагласија дека предлогот за набавка го подготвил консултант од Институтот за онкологија, кој исто така бил ангажиран во министерството. „Групата за изработка на технички спецификации за јавниот ред за набавка на апарати за магнетна резонанца ги подготви техничките спецификации врз основа на анализа на потребите на словенечките пациенти, а не врз основа на желбите на некој од давателите“, радиолог. напиша Димитриј Кухељ во изјава за медиумите во име на експертската група.

  Групата, која беше составена на покана на Министерството за здравство, ја сочинуваат претставници на 13 болници, кои се признати експерти. „Набавката ќе овозможи замена и дополнување на несоодветни и застарени МР уреди во сите региони на Словенија“, објасни тој.

  Врз основа на добиената документација, експертската група, по бројни состаноци и консултации, колективно изготви препораки за техничката спецификација, за кои оценија дека ќе обезбедат соодветна МР технологија. „Со оглед на различните апарати за МР и потребите на поединечните болници, предложивме министерството да изврши јавен налог во неколку пакети“, напиша тој.

  По испитувањето на целокупната документација на достапните МР апарати, експертската група заклучи дека најмалку двајца понудувачи ги исполнуваат тендерските услови. „Во конкретниот случај, објавувањето на договорот за јавна набавка и отпочнувањето на формалниот дел од процесот сè уште не се одржани, така што медиумските извештаи за прекин на процесот во таа фаза не се разбирливи“, напиша тој.

  Тие, исто така, не веруваат дека само некои понудувачи испратиле коментари за техничките услови, туку сите понудувачи испратиле коментари на барањето за информации од Министерството, тврди тој. Овој факт говори дека препораките за изработка на техничките спецификации не биле предложени за фаворизирање на еден давател, бидејќи тоа се изнесува од за нас непознати причини“, напиша тој. Тој додаде дека експертската група на сите коментари испратени од потенцијалните понудувачи одговорила со стручни објаснувања и оправдувања.

  Тие очекуваа дека ќе се земат предвид стручните позиции на словенечката радиолошка струка, бидејќи самото министерство ги покани да учествуваат. „Според нашите писмени одговори и појаснувања со стручно оправдување на коментарите на поединечни даватели на МР уреди, министерството не контактирало повеќе од еден месец“, објасни Кухељ.

  Според него, Министерството ангажирало консултант од онколошкиот институт, кој е експерт во областа на МР технологијата. Последниве ги променија своите препораки за техничката спецификација во конечна техничка спецификација, која им беше испратена на преглед и потврда.

  „Дознавме дека ангажираниот „стручњак“ на министерството делумно ги следел нашите препораки, технички спецификации и во некои точки несоодветно ги менувал во корист на еден давател. На состанокот стручната комисија расправаше за предлогот на техничките спецификации со кои посредуваше експерт од министерството и ги оцени како несоодветни за квалитетен професионален третман на пациентите и не се ни согласи со тој предлог“, тврди тој.

  „Целосно и целосно ги отфрламе обвинувањата за суми за подготовка на предлози за технички барања до друг понудувач. Корупцијата веројатно треба да се бара на друго место, секако не кај експертската група која го подготви предлогот за техничките спецификации за јавната набавка за министерството“, напиша Кухељ.

  Министерството за здравство ја стопираше речиси 40-милионската набавка на МР опрема поради наводно фаворизирање на еден од добавувачите на медицинска опрема при подготовката на договорот за јавна набавка, затоа Управата за надзор, квалитет и инвестиции во здравството ги стопираше постапките. за изработка и спроведување на договорот за јавна набавка и поднесе извештај до Комисијата за спречување на корупцијата и до Националната истражна канцеларија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img