More

  Не се сите задоволни од мегапроектот вреден 20 милијарди евра во срцето на Европа: „Многу паметни луѓе ќе си го трошат времето“

  spot_img

  Научниците од Церн, најголемата научна лабораторија во светот и дом на Големиот хадронски судирач во близина на Женева, продолжуваат со плановите за нов акцелератор на честички Future Circular Collider (FCC) кој би бил најмалку три пати поголем од постоечкиот забрзувач на честички.

  Големиот хадронски судирач, изграден во тунел долг 27 километри, е дизајниран да судира протони и други субатомски честички со брзина блиска до брзината на светлината за да ги рекреира условите што постоеле неколку секунди по големата експлозија.

  Големиот хадронски судирач беше искористен за откривање на Хигсовиот бозон во 2012 година, подвиг што беше награден со Нобеловата награда за физика. Но, од откривањето на Хигсовиот бозон, судирот не откри значајни вести кои би можеле да фрлат светлина врз некои од најдлабоките мистерии на универзумот, како што се природата на темната материја или темната енергија, зошто материјата доминира против материјата и дали реалноста е проткаена со екстра скриени димензии.

  Церн подготви планови за нова машина за иден кружен судирач (FCC) во 2019 година. Големиот хадронски судирач достигнува максимална енергија од 14TeV, пишува Гардијан.

  Сепак, предлогот наиде на критики. Сер Дејвид Кинг, поранешен главен научен советник на британската влада, изјави за Би-Би-Си дека трошењето милијарди на нова машина би било несовесно во време кога светот се соочува со такви сериозни закани од климатската криза.

  Во петокот, одборот на Cern разговараше за преглед на физибилити студија за FCC. Доколку се остварат плановите, научниците се надеваат дека машината ќе биде изградена и подготвена за работа во 2040 година, кога LHC ќе заврши со работа.

  Професорката Фабиола Џаноти, генерален директор на Cern, рече: „Доколку се одобри, FCC би бил најмоќниот микроскоп некогаш направен за проучување на законите на природата со цел да се решат некои од истакнатите прашања во денешната физика и нашето разбирање на универзумот. .

  FCC треба да биде побрз, посилен и поголем од Големиот хадронски судирач, истакнуваат научниците. Исто така, треба да биде двојно подлабоко под земја од Големиот хадронски судирач.

  Некои физичари, од друга страна, стравуваат дека тоа е губење време. „Се плашам дека финансирањето на таков експеримент ќе значи дека многу паметни луѓе ќе го трошат своето време на истражување што нема да доведе до напредок. ЛХЦ имаше добра мотивација. FCC не. Физичарите на честички мора да прифатат дека нивното време поминало. Ова е доба на квантната физика“, вели д-р Сабине Хосенфелдер од Центарот за математичка филозофија во Минхен.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img