More

  Ново истражување: Популарната диета поврзана со ризикот од кардиоваскуларни смрт

  spot_img

  Луѓето кои учествуваат во диети со наизменичен пост може да бидат повеќе склони кон смрт од срцеви заболувања, открија истражувачите.

  Оние кои јаделе само во рок од осум часа на ден, по временски ограничен распоред на исхрана, имале 91 отсто поголеми шанси да умрат од кардиоваскуларни болести отколку оние кои следеле нормален распоред, според прелиминарното истражување претставено во Епидемиологија и Американското здружение за срце. Превентивен начин на живот и кардиометаболички научни сесии 2024 година во Чикаго.

  Ова откритие е неочекувано, бидејќи претходните студии открија дека наизменичното постење го подобрува крвниот притисок, гликозата во крвта и нивото на холестерол, пишува Newsweek.

  Интермитентен пост е шема на исхрана која наизменично се менува помеѓу периоди на пост и јадење. Постојат неколку методи на интермитентен пост, но најчестите вклучуваат методот 16/8, кој вклучува постење 16 часа секој ден и ограничување на вашиот период на исхрана на 8 часа, и методот 5:2, кој вклучува нормално јадење пет дена на ден. недела и ограничување на внесот на калории на 500-600 калории во два не последователни дена.

  „Ограничувањето на дневното време за јадење на краток период, како 8 часа на ден, стана популарно во последниве години како начин за слабеење и подобрување на здравјето на срцето“, авторот на студијата Виктор Вензе Жонг, професор по епидемиологија и биостатистика во Шангај Џиао. Медицинскиот факултет на Универзитетот Тонг во Шангај, се вели во Кина, се вели во соопштението за печатот. „Сепак, долгорочните здравствени ефекти од временски ограниченото јадење, вклучувајќи го и ризикот од смрт од која било причина или кардиоваскуларни болести, се непознати.

  Сепак, оваа студија вклучуваше анализа на податоци од повеќе од 20.000 возрасни луѓе низ САД и откри дека оние на диета 16/8 го зголемуваат ризикот од смрт од кардиоваскуларни болести за 91 отсто, во споредба со оние на редовна континуирана диета.

  Тие откриле дека за луѓето со постоечки кардиоваскуларни болести, јадењето помеѓу 8 и 10 часа на ден доведува до 66 отсто поголем ризик од смрт од срцеви заболувања или мозочен удар, и дека временски ограниченото јадење не го намалува вкупниот ризик од смрт од која било причина. .

  Истражувачите исто така откриле дека луѓето со срцеви заболувања или рак имаат поголем ризик да умрат од кардиоваскуларни болести и дека луѓето со рак кои јаделе повеќе од 16 часа на ден имаат помал ризик од смрт.

  „Клучно е пациентите, особено оние со постојни срцеви заболувања или рак, да бидат свесни за поврзаноста помеѓу периодот на исхрана од 8 часа и зголемениот ризик од кардиоваскуларна смрт. Наодите од нашата студија поттикнуваат повнимателен, персонализиран пристап кон препораките за исхрана, осигурувајќи дека тие се усогласени со здравствениот статус на поединецот и со најновите научни докази“, рече Жонг. „Иако студијата идентификуваше поврзаност помеѓу 8-часовниот прозорец за јадење и кардиоваскуларната смрт, тоа не значи дека временски ограниченото јадење предизвикува кардиоваскуларна смрт“.

  Некои ограничувања на оваа студија го вклучуваат фактот дека луѓето сами го пријавиле распоредот за јадење, што значи дека податоците може да бидат под влијание на меморијата на пациентот. Анализата, исто така, не вклучи фактори како што се времетраењето на оброкот или дури и причината за смртта.

  Истражувачите се надеваат дека дополнително ќе испитаат зошто временските ограничени диети може да влијаат на кардиоваскуларните резултати. Тие исто така сакаат да истражат дали овој тренд постои ширум светот.

  „Резултатите пријавени во овој апстракт на конференцијата се прилично впечатливи и сугерираат дека оние кои следат „временски ограничена диета“ може да имаат двојно поголем ризик од кардиоваскуларни смрт. Ова ќе ги доведе во прашање вообичаените здравствени придобивки од оваа популарна диета“, рече Баптист Леурент, вонреден професор по медицинска статистика на UCL, кој не беше вклучен во студијата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img