More

  Нови мерки: Како Netflix ќе ги спречи корисниците да ја споделат својата лозинка?

  - Advertisement -

  Првичните извештаи и испитувања во други земји сугерираат дека напорите за одвраќање на споделувањето лозинка ќе бидат релативно благи во почетната фаза, потпирајќи се на комбинација на технологија и совесност на корисниците за да ги принудат прекумерните споделувачи да платат повеќе за привилегијата.

  „Нетфликс најверојатно ќе ја користи географската локација на лицето, одредена од IP адресата на кој било уред поврзан на Интернет, за да открие кои луѓе се сметаат за членови на домаќинството и кои живеат заедно“, изјави репортерката на Инсајдер, Сара Сарил, за CBS News.

  Веб-страницата на Нетфликс забележува дека компанијата користи „ИП-адреси, ИД на уреди и активност на сметката од уредите најавени на сметка на Нетфликс“ за да одреди кои уреди се во истото домаќинство.

  „Луѓето кои не живеат во вашето домаќинство ќе мора да користат сопствена сметка за да гледаат Netflix“, се вели на страницата.

  Построги правила
  Нетфликс минатата недела им кажа на инвеститорите дека ќе воведе построги правила за споделување до крајот на март. Повеќе од 100 милиони домаќинства моментално споделуваат лозинки за Netflix, објави сервисот. „Ова ја поткопува нашата долгорочна способност да инвестираме и да го подобриме Нетфликс“, се вели во соопштението на компанијата.

  Ова претставува голем пресврт за компанијата која објави на Твитер пред шест години: „Љубовта е споделување лозинка“. Затоа, раководителите на Нетфликс се свесни дека веројатно ќе има некаква реакција од корисниците.

  „Ова нема да биде универзално популарен потег, така што ќе има корисници кои не се задоволни со овој потег. Како реакции на одлуката, ќе видиме и некои откажувања на сметките“, им рече на инвеститорите Грег Питерс, неодамна промовираниот ко-извршен директор на Neflix.

  Платформата претходно го лансираше овој модел во Јужна Америка каде што го ограничи споделувањето лозинки и бараше од членовите да платат дополнителен надомест за споделување со членови кои не се од домаќинството, што резултираше со откажување на некои корисници на нивните Netflix сметки.

  Компанијата предвидува слична низа на настани за САД. „Од нашето искуство во Јужна Америка, очекуваме реакција на откажувања на секој пазар кога ќе воведеме дополнителни плаќања“, велат од компанијата.

  Компанијата е свесна дека новата политика е голема промена за корисниците и тие се обидуваат да го ублажат ударот со рекламирање на нови опции кои имаат за цел да ја направат транзицијата помалку болна. Ова вклучува овозможување на членовите да ги видат сите уреди што ја користат сметката и олеснување на преносот на поединечни профили на посебни сметки. Минатата есен, услугата воведе и контролна табла која им овозможува на корисниците на сметките да се одјават од поединечни уреди.

  Нетфликс не прецизираше колку т.н може да чинат подсметки. Меѓутоа, во пробите во Чиле, Костарика и Перу, под-сметките ги зголемија месечните трошоци на сметката за една четвртина или една третина, според Variety. Американските аналитичари кои ја следат компанијата очекуваат дополнителен хонорар за членовите од околу 3 до 4 долари месечно.

  Ако Netflix открие дека премногу локации ја користат истата сметка или сметка, ќе започне „поттик“ што ќе бара од корисниците да „потврдат“ некои уреди преку кодови за автентикација.

  „Кога уред надвор од вашето домаќинство се најавува на сметка или се користи редовно, може да побараме од вас да го потврдите тој уред пред да може да се користи за гледање Netflix“, велат од компанијата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img