More

  Novartis генската терапија zolgensm доведе до два смртни случаи

  spot_img

  Фармацевтската компанија Новартис објави две смртни случаи на пациенти поради акутна хепатална инсуфициенција по третман со золгенсм, генска терапија која се користи за лекување на спинална мускулна атрофија.Компанијата ги известила здравствените власти на пазарите каде се продава лекот, вклучително и Управата за храна и лекови (ФДА), и ги известила релевантните здравствени работници како дополнителен чекор, пренесува Ројтерс.

  „Иако ова се важни безбедносни информации, тоа не е нов безбедносен сигнал и ние силно веруваме во севкупниот поволен профил на ризик-придобивка на Zolgensma“, се вели во соопштението на Novartis.

  Два фатални случаи на акутна црнодробна инсуфициенција се случиле во Русија и Казахстан по пет до шест недели инфузија на золгенсма и помеѓу првиот и 10 дена по почетокот на намалувањето на кортикостероидите, се вели во извештајот.

  Золгенсма на Новартис, која доби условно одобрение од ЕУ на почетокот на 2020 година, чини повеќе од два милиони долари по пациент.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img