More

  Нова студија за штетноста и на безникотинските електронски цигари

  spot_img

  Вајпингот често се рекламира како помалку штетна алтернатива за пушењето, но новата студија покренува повеќе прашања за тоа колку штетно може да биде всушност за телото – дури и кога електронските цигари не содржат никотин.

  Истражувачите од Универзитетот „Англиа Раскин“ во Велика Британија внимателно разгледале како заеднички бренд на цигари без никотин комуницира со клетките на ткивото на човечкото белодробно ткиво во лабораторијата, откривајќи дека оксидативниот стрес сè уште се случува, пишува Science Alert.

  Оксидативниот стрес се јавува кога природната реакција на клетките на кислород станува неурамнотежена, предизвикувајќи оштетување на клетките. Овој стрес е забележан заедно со зголемено воспаление и распаѓање на крвните садови – комбинација често поврзана со повреда на белите дробови.

  „Утврдено е дека течноста без никотин го има истиот хемиски состав како течноста што содржи никотин, освен што нема никотин“, вели биомедицинскиот научник Хавови Чигер од Универзитетот Англиа Раскин.

  Тој додава дека нивните наоди покажуваат дека изложеноста на е-течност без никотин што се користи за испарување предизвикува слични прооксидативни и проинфламаторни ефекти врз човечките микроваскуларни ендотелијални клетки.

  Споредувајќи ги производите без никотин со е-цигарите од истата марка во кои имало никотин, истражувачите откриле дека отсуството на супстанцијата која создава зависност не мора да го прави вајпот многу подобар за ткивото на белите дробови.

  Во вапот без никотин, тимот идентификувал необична количина на одреден протеин наречен ARF6, кој се чини дека е одговорен за оштетување на ткивото на белите дробови во лабораторија. Овој протеин во минатото не бил поврзан со пушење или повреда на белите дробови, но е познато дека е вклучен во обезбедувањето на правилна работа на крвните садови на телото.

  Наодите околу ARF6 треба да помогнат во идните истражувања за здравствените ефекти од испарувањето, кое често се фокусира на штетата предизвикана од никотинот.

  Десетици земји ги забранија електронските цигари со никотин во нив.

  „Понатамошното истражување е од витално значење за да се идентификува врската помеѓу е-цигарите без никотин и потенцијалниот развој на повреди на белите дробови во наредните години“, вели Чигер.

  Овде има многу простор за идни истражувања, а истражувачите се особено заинтересирани да истражат како испарувањето го зголемува ризикот од синдром на акутен респираторен дистрес (ARDS), проблем кој често се гледа кај пушачите и е предизвикан од оштетување на крвните садови во белите дробови.

  Една неодамнешна студија, исто така, со употреба на вајп без никотин, истакна дека само една употреба на вајп може да има ефект врз работата на крвните садови и циркулацијата на крвта, што сугерира дека потенцијалната штета оди подалеку од белите дробови.

  Со оглед на тоа што бројот на луѓе кои користат електронски цигари во моментов се смета дека изнесува  десетици милиони, има сѐ повеќе загриженост за здравствените последици. Дури и ако е-цигарите се покажат како „помало зло“ во споредба со пушењето, тоа останува контроверзно поради ограничените долгорочни податоци.

  „Вајпингот е значаен здравствен проблем со оглед на зголемениот број пушачи, особено тинејџери, а неговото влијание врз здравјето е сè уште во раните фази на истражување“, додава Чичгер.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img