More

  Носферату пајак – дојде од југ и се насели во Германија

  spot_img

  Застрашувачки вид голем пајак се шири со огромна брзина во Германија и во куќите, бидејќи сака да биде топло. Дали е опасен?

  За пајакот Носферату во последниве години често се пишуваше во германските медиуми, не само поради неговото ефективно германско име, туку главно поради неговата импозантна големина: само неговото тело може да достигне речиси два сантиметри, а распонот на неговите осум нозе – до шест сантиметри. Покрај тоа, таа им припаѓа на пајаците кои каснуваат.

  И сега, во студијата на Германското здружение за заштита на природата (НАБУ), објавена во списанието „Frontiers in Arachnid Science“, заклучено е дека овој пајак се проширил низ Германија со огромна брзина, многу повеќе отколку што се мислеше. .

  Од каде овој пајак во Германија?
  До пред 20 години, Zoropsis spinimana, како што гласи неговото научно име, живееше само во медитеранскиот регион.

  Во меѓувреме, тој го освоил и северот, веројатно првично како кракувач во сообраќајот. Тој стана профитер на климатските промени. За прв пат беше откриен во Фрајбург во 2005 година, град кој се смета за најтопол во Германија.

  Тој е вториот по големина вид на пајаци во Германија. Поради типичните шари на предниот дел на неговото тело, тој во Германија го добил името „Носферату“, по познатиот германски филмски вампир.

  Дали е опасен?
  Носферату е еден од ретките видови на пајаци во Германија што може да касне преку човечка кожа. Тој е отровен, но, во принцип, речиси сите пајаци се отровни и го користат својот отров при лов. Но, ова не е причина за тревога: отровот Носферату не е опасен за луѓето.

  Оние кои биле каснати од него, го опишале каснувањето како болно како убод од оса, пчела или комарец. Опасно е кога ќе касне некој со алергија.

  Ако ве касне пајак, изладете ја погодената област и побарајте лекарска помош доколку се појави алергиска реакција.

  Носферату сака да биде топол
  Во јужна Европа, на пример во Истра или Северна Африка, пајакот Носферату живее во шуми кои не се густи и сака да се крие под кората на дрвјата и камењата во текот на денот.

  Досега во Германија најчесто го гледале внатре, веројатно затоа што сака да му биде топло. Но, можеби е едноставно полесно да се забележи во куќа или зграда отколку во природа.

  Носферату е активен ноќе и се крие во текот на денот. Посебна карактеристика е што може да оди и да се држи вертикално на стакло, на пример на прозорец. Има лепливи влакна на нозете. Сака да се качува и неколку пати е најден на третиот и четвртиот кат.

  Пајакот Носферату припаѓа на семејството на ловечки пајаци, но не гради мрежи за да го фати својот плен. Не, тој го демне својот плен неподвижен, а потоа напаѓа блескаво.

  Но, не е дека Носферату не може да преде конци: по парењето наесен, женката врти синкава кожурец околу нејзините 20 до 50 јајца и потоа ги чува до својата смрт. Пајаците излегуваат по околу четири до шест недели.

  Што ако го најдете во стан, куќа или гаража?
  Ако наидете на пајак Носферату во вашиот стан, не паничете. Се разбира, треба да се избегнува директен контакт.

  Овој пајак исто така може лесно, но внимателно да се извади надвор. Покријте го, на пример, со чаша или тегла, ставете тенок картон одоздола и безбедно извадете го пајакот надвор, препорачува НАБУ – бидејќи пајаците се корисни по природа. До одреден степен, може да биде корисно дури и во куќата: јаде муви, пеперутки и други пајаци.

  Ако сакате да го држите подалеку од вас: пајакот Носферату не ги поднесува мирисите на лаванда, нане, еукалиптус, цимет, цитрус и костен.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img