More

  Некои луѓе се природно отпорни на Алцхајмерова болест, еве што ги прави различни

  spot_img

  Во новото истражување, холандските научници откриле збунувачки феномен поврзан со Алцхајмеровата болест.

  Тие испитувале примероци на мозочно ткиво од Netherlands Brain Bank, која има повеќе од 5.000 донирани мозоци од луѓе кои починале од одредени мозочни заболувања.

  Од илјадници, тие нашле само 12 мозоци кои наводно биле целосно когнитивно способни и здрави пред смртта, но ги имале сите основни знаци кои укажуваат на Алцхајмерова болест.

  Ова ја започнало тезата дека некои луѓе ги имаат сите мозочни промени поврзани со Алцхајмерова болест додека не покажуваат никакви симптоми, што доведува до верување дека нивниот мозок е некако поотпорен на оваа состојба.

  Повеќе за ова на „Мајка и дете“.

  Фото: Freepik

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img