More

  Научниците се загрижени,климатските промени, воените конфликти, разните болести и пандемии може да биде опасна закана за опстанокот на нашиот вид

  spot_img

  Како климатските промени, воените конфликти, разните болести и пандемии да не се доволни, научниците открија уште еден феномен кој може да го загрози опстанокот на човекот во иднина.

  Анализата, објавена во списанието Human Reproduction Update, зеде предвид повеќе од 250 студии спроведени низ целиот свет кои се занимаваа со човековото репродуктивно здравје. Поточно, тие се фокусираа на бројот на сперматозоиди во последните 50 години кај мажите ширум светот. А резултатите не се охрабрувачки, пренесува Zimo.

  Гледајќи ги податоците собрани од 1973 до 2018 година, научниците открија дека бројот на сперматозоиди опаѓа во просек за околу 1,2 отсто годишно до 2000 година. После тоа, ситуацијата стана уште полоша. Стапката на опаѓање на бројот на сперматозоиди е зголемена и сега е околу 2,6 отсто годишно.

  Иако ова можеби не изгледа многу, научниците предупредуваат дека укажува на се поголем проблем со плодноста кај популацијата, но може да биде и показател за здравствени проблеми кај мажите.

  Имено, неодамнешните истражувања покажаа дека нарушувањата во развојот на репродуктивните органи во феталната фаза се поврзани со доживотно нарушување на плодноста и други маркери на репродуктивна дисфункција.

  Според научниците, податоците како такви не се алармантни за поединци, но може да бидат аларм за политичарите.

  „Нашите откритија се како канаринот во рудникот за јаглен. Имаме сериозен проблем кој доколку не се ублажи може да го загрози опстанокот на човештвото“, истакна проф. Хаги Левин од Универзитетот во Ерусалим.

  Тој повика на глобална акција за промовирање на поздрава животна средина за сите видови и намалување на изложеноста и однесувањата кои го загрозуваат репродуктивното здравје.

  Проф. Шеном Свон од Медицинскиот факултет Ајкан, кој работеше со Левин и 53 научници ширум светот на оваа анализа, нагласи дека нискиот број на сперматозоиди не само што влијае на плодноста кај мажите, туку има сериозни последици за здравјето на мажите воопшто, и е поврзан со други неповолни трендови, кои колективно се нарекуваат синдром на тестикуларна дисгенеза.

  „Алармантниот пад на концентрацијата на машката сперма и вкупниот број на сперматозоиди од повеќе од еден процент секоја година, како што е објавено во нашиот труд, е во согласност со негативните трендови во здравствените резултати на другите мажи, како што се ракот на тестисите, нарушувањето на хормоните и вродените дефекти на гениталиите. , како и влошување на репродуктивното здравје на жените. Ова очигледно не може да продолжи непроверено“, предупреди Сван.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img