More

  Најмалку 200.000 луѓе ја добиваат оваа дијагноза секоја година: пациентите не умираат од болеста, но може да го изгубат видот

  spot_img

  На најмалку 200.000 луѓе годишно им се дијагностицира лепра, според белгиската невладина организација Damiaanactie. Податоците беа објавени пред Светскиот ден на лепрата.

  Во изминатите 60 години, бројот на лица со инвалидитет предизвикан од оваа болест е намален од 12 милиони на 3 милиони. „Ние навистина сакаме целосно да го запреме ширењето на лепрата“, вели Damiaanactie. „Деведесет и девет проценти од пациентите со лепра кои добиваат навремена дијагноза и третман се излекувани“, известува Белга.

  Damiaanactie е невладина организација со седиште во Брисел која им помага на луѓето со лепра, туберкулоза и други заразни болести како што е лајшманиозата. Во 2023 година, тој започна клиничка студија за превентивен третман на Коморите. Резултатите од претходната студија, која започна во 2019 година, ќе бидат објавени наскоро и „изгледаат ветувачки“, велат тие.

  Организацијата е основана во името на отец Дамиен, свештеник од фламански Брабант, кој го посветил својот живот на служење на луѓето со лепра на Хаваите кон крајот на 1800-тите. Тој самиот се разболел од лепра и умрел од таа болест во 1889 година. Тој беше прогласен за светец во 2009 година.

  Лепрата е хронична заразна болест која влијае на кожата и периферниот нервен систем и сè уште е широко распространета во повеќе од 120 земји. Се пренесува со микрокапки кои се исфрлаат при издишување, кашлање или дожд.

  Пациентите обично не умираат од болеста, но може да го изгубат видот или да претрпат кожни лезии или обезличување, што може да доведе до социјална исклученост. Речиси 6 отсто од сегашните пациенти се деца под 15-годишна возраст.

  Според нивните цели за одржлив развој за здравје и благосостојба, Обединетите нации велат дека ќе ги искоренат тропските болести како што е лепрата. Целта е да се намали бројот на нови случаи на годишно ниво на 62.500 до 2030 година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img