More

  Една нова студија открива кога никогаш не треба да земате ибупрофен

  spot_img

  Ако имате главоболка или болка, повеќето од вас лесно можат да посегнат по шише ибупрофен без грижа.

  Како и другите нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), ибупрофен делува така што ги ограничува хемикалиите во вашето тело кои предизвикуваат болка, воспаление и треска.

  Но, некои луѓе не можат да земаат ибупрофен бидејќи тој има интеракција со нивните лекови. Луѓето кои земаат лекови за висок крвен притисок може да откријат дека ибупрофен може да се меша со нивните лекови. Земањето ибупрофен ако земате и лекови за разредување на крвта, како што е варфарин, може да го зголеми ризикот од крварење. Може да ја раскинете и слузницата на желудникот ако пиете алкохол додека земате ибупрофен, пишува HealthDigest.

  Ибупрофен не е добар за вашето срце ако го земате во високи дози. Додека типична доза на ибупрофен е една или две таблети од 200 милиграми на секои четири часа, земањето 2.400 милиграми дневно може да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни настани. Дури и земањето 1.200 милиграми ибупрофен може да го ограничи заштитниот ефект на аспиринот за срцето. Ако сте имале срцев удар, треба целосно да избегнувате да земате ибупрофен.

  Мета-анализа од 2011 година покажа дека земањето ибупрофен го зголемува ризикот од срцев удар за 61%. Ако не земавте ибупрофен пред срцев удар, веројатно не треба да започнете. Студијата покажа дека оние кои почнале да користат НСАИЛ по срцев удар имале поголем ризик од нов срцев удар, хоспитализација поради срцева слабост или смрт во споредба со оние кои не земале НСАИЛ.

  Британската национална здравствена служба (NHS) предупредува на опасностите од земање ибупрофен за луѓето постари од 65 години. Оние со состојби како што се астма, проблеми со бубрезите или црниот дроб, автоимуни болести или кардиоваскуларни состојби, исто така треба да размислат како ибупрофен може да влијае на нивната состојба. Луѓето со срцева слабост, заболување на црниот дроб или историја на чир на желудникот треба да избегнуваат да земаат ибупрофен.

  Фондацијата за алкохол и дрога вели дека секој лек има ризици и несакани ефекти. Предложената доза на ибупрофен може да има различни ефекти во зависност од големината на вашето тело, целокупното здравје, претходната употреба и другите лекови што можеби ги земате со него. Несаканите ефекти на ибупрофен вклучуваат вртоглавица, жед, трнење во рацете или нозете, заматен вид или гастроинтестинални проблеми.

  Не се препорачува долготрајна употреба на ибупрофен бидејќи може да предизвика проблеми со слухот, оштетување на бубрезите или црниот дроб или крварење на желудникот. Исто така, болницата Мерси во Балтимор вели дека не треба да земате ибупрофен дневно повеќе од 30 дена.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img