More

  Најчистата земја на светот, во која ќе те казнуваат повеќе од 450 евра ако не го пуштиш вода во тоалет

  spot_img

  Постојат неколку чудни и бизарни правила во земјата со огромно богатство, а некои од нив ќе ги научите во краток вовед во овие 11 интересни факти за уникатниот Сингапур.

  1. Светската организација за тоалет (да, постои) е основана во Сингапур. И да, со оглед на тоа што Сингапурците се многу особено за чистотата, ако не испуштите вода по излегувањето од тоалетот, може да бидете казнети со 500 долари (468 евра)!

  2. Сингапурците можат да гласаат на изборите во ОК. Да, земјата е членка на Комонвелтот и затоа нејзините граѓани го користат тоа право.

  3. Земјата опфаќа вкупно 63 острови, а на многу од нив не би препорачале пешачење бидејќи се ненаселени или служат како воени и индустриски зони.

  4. Овде е речиси возможно да се пие на небо бидејќи на врвот на 282-метарскиот облакодер има бар, што го прави еден од највисоките барови на врвот на зграда во светот.

  5. Сингапур е само една од трите земји кои немаат главен град. Другите две се Монако и Ватикан.

  6. Постојат четири официјални јазици во земјата: англиски, мандарински, тамилски и малајски.

  7. На санскрит, Сингапур го преведуваме како Град на лавовите. Сепак, интересно е што овде воопшто нема лавови.

  8. На еден универзитет во Сингапур, многумина навиваа кога машината за Кока-Кола почна да дава бесплатни лименки откако беа прегрнати.

  9. Ако му се верува на едно британско истражување, овде луѓето најбрзо пешачат, во просек 6,15 км/ч.

  10. Гуми за џвакање е забрането, но на странците им е дозволено да внесат две пакетчиња. Повеќе од тоа се смета за обид за криумчарење.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img