More

  На што е особено важно да се обрне внимание во жешките летни денови?

  - Advertisement -

  За полесно да ја поднесете жештината, треба да внимавате и на исхраната, а експертите ги советуваат луѓето со хронични заболувања да бидат особено внимателни.

  Јадете почести, помали оброци кои содржат повеќе течности
  Јадете јадења како што се супи од зеленчук или чорби од зеленчук. Избегнувајте храна богата со протеини, но и прекумерно внесување јаглехидрати, бидејќи варењето се подобрува по нивното консумирање, а го загрева телото.

  Задолжително избегнувајте масна и зачинета храна, алкохол и прекумерни пијалоци со кофеин. Ова исто така важи и за чаеви со висока содржина на кофеин. како црн чај.

  Внимавајте каде ги чувате вашите лекови
  Хроничните пациенти треба да се консултираат со својот лекар за лековите што ги земаат како терапија, бидејќи некои од нив го стимулираат мокрењето и на тој начин го зголемуваат ризикот од дехидрација.

  Исто така, важно е да се напомене дека лековите мора да ги чувате на температура до 25 степени, а доколку е повисока во вашето подрачје, преместете ги во фрижидер.

  Посебна претпазливост се советува за оние кои страдаат од болести на респираторниот систем, бидејќи покрај отежнато дишење и кашлање, може да дојде и до пад на крвниот притисок.

  Бидејќи топлината влијае и на згрутчувањето на крвта, може да дојде до локална тромбоза заедно со отекување на нозете бидејќи течноста се задржува во нозете, пренесува 24 sata.hr.

  Кај луѓето кои имаат проблем со дебелината, телото задржува повеќе топлина, а притоа потешко се лади, па затоа треба да внимаваат на температурата во просторијата каде што престојуваат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img