More

  На Путин му пречи одлуката на Западот да ја игнорира руската култура

  spot_img

  Рускиот претседател Владимир Путин денеска го спореди отстранувањето на руските уметници од културните програми во некои западни земји со палењето книги од страна на нацистите.

  – Последниот пат нацистите во Германија, пред речиси 90 години, водеа таква кампања за уништување на една непожелна култура. Добро се сеќаваме на сликите од запалени книги на јавни места – истакна Путин на средба со културните работници.

  Тој нагласи дека Западот се обидува да ја уништи руската култура со откажување на делата на големите композитори Пјотр Илич Чајковски, Дмитриј Шостакович и Сергеј Рахмањинов, бранејќи ги руските писатели и нивните книги.

  – Денес тие сакаат да ја поништат целата милениумска култура, нашиот народ – додаде Путин на средбата.

  Путин и другите руски функционери често ја споредуваат нацистичка Германија и денешниот Запад, кој го обвинуваат дека води русофобна кампања, во изминатиот месец од почетокот на руската инвазија на Украина.

  Руската инвазија доведе до бран на меѓународна солидарност со Украина, што ги надминува политичките и економските санкции.

  Така, големите спортски федерации и важните културни места ги исклучија руските спортисти и уметници, а руските гости се отстранети од програмата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img