More

  На ниво на ЕУ, годишната стапка на инфлација мерена со хармонизираниот индекс на потрошувачки цени (HICP), кој овозможува споредба меѓу земјите-членки, во мај изнесува 2,7%, се наведува во извештајот на Европската статистичка служба

  spot_img

  На ниво на ЕУ, годишната стапка на инфлација мерена со хармонизираниот индекс на потрошувачки цени (HICP), кој овозможува споредба меѓу земјите-членки, во мај изнесува 2,7%, се наведува во извештајот на Европската статистичка служба.

  Растот на цените забрза во мај и во еврозоната и во ЕУ за прв пат од крајот на минатата година.

  Највисока годишна стапка на инфлација во ЕУ во мај забележа Романија, од 5,8%. Следат Белгија и Хрватска, членки на еврозоната, со раст на потрошувачките цени измерени со ХИЦП за 4,9 и 4,3%, во однос на ланскиот мај.

  Во групата земји со раст на цените блиску до нивото од 4% се и Унгарија, Шпанија и Португалија, каде што забележаа раст од приближно 3,8%.

  Финска забележа најниска годишна стапка на инфлација во мај, од 0,4%.

  Во Летонија цените стагнираа, покажува извештајот на Евростат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img