More

  На аукција два пиштоли наполеон

  spot_img

  Два накитени пиштоли кои му припаѓале на Наполеон до неговата прва абдикација во април 1814 година, а со кои сакал да се самоубие, ќе бидат понудени на аукција во недела во близина на Париз, објави аукциската куќа Осенат.

  Пиштолите се продаваат во дрвени кутии и со додатоци. Тие се украсени со злато и сребро и го носат ликот на императорот, а нивната вредност се проценува на 1,2 до 1,5 милиони евра, изјави експертот на Осенат, Жан-Пјер Осенат.

  Наполеон „специјално ги нарачал од занаетчиот Луис Марин Госет, кој работел во фабриката во Версај“, рече Осенат.

  Пиштолите кои ќе бидат понудени на аукцијата се поврзани со неговиот обид за самоубиство во Фонтенбло, во близина на Париз, ноќта меѓу 12 и 13 април 1814 година, бидејќи бил разочаран од воениот пораз.

  Наполеонови пиштоли, аукција Фото: Џефрој ВАН ДЕР ХАСЕЛТ / АФП
  Меѓутоа, тој бил спречен во тоа од неговиот главен младоженец, Коленкур (Armand Augustine Louis, Marquis of Caulencourt, војвода од Виченца, 1773 – 1827), кој го извадил барутот од пиштолот. Наполеон потоа го зел отровот, но го фрлил и не умрел, рекол Осенат.

  „Тогаш императорот му подари два меча пиштоли на Коленкур за неговата верност во тие темни денови. Оттогаш тие биле во сопственост на неговото семејство кое решило да ги продаде“, изјави тој.

  Осенат истакна дека пиштолите имаат голема уметничка и историска вредност и се барани во целиот свет. Тој потсети дека фамозната капа на Наполеон во ноември е продадена за 1,932 милиони евра.

  Наполеон абдицирал за прв пат на 6 април 1814 година, по влегувањето на пруските и руските единици во Париз, и отишол во егзил на островот Елба.

  Дефинитивно бил поразен во битката кај Ватерло, по што абдицирал по втор пат во јуни 1815 година и отишол во егзил на островот Света Елена, каде што починал во мај 1821 година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img