More

  Мудис ги зголеми изгледите за рејтингот на Град Загреб и Загреб холдинг

  spot_img

  Рејтинг агенцијата Мудис ја зголеми прогнозата за рејтингот на Град Загреб и Загреб холдинг од стабилен на позитивен, додека го задржа инвестицискиот рејтинг Baa2, објави во понеделникот градската управа.

  Во извештајот Мудис потсетува дека зголемувањето на кредитните перспективи на Град Загреб доаѓа по истото зголемување за Република Хрватска, а кредитниот рејтинг на Град Загреб и Загреб холдинг е на исто ниво со кредитниот рејтинг. на Хрватска.

  Тие забележуваат и слични долгорочни перспективи за макроекономски раст, за кој очекуваат дека ќе ги зајакне финансиските резултати на Град Загреб и ќе придонесе за продолжување на намалувањето на долгот во следните неколку години. Понатаму, поради успешното управување со градот, Мудис наведува ниски еколошки, социјални и ризици за управување со Загреб.

  Зборувајќи за заштитата на животната средина, агенцијата ја истакнува успешната заштита од поплави, а во таа смисла и неопходноста од обновување на водоводната и канализационата инфраструктура. Силниот демографски профил, највисоките плати во земјата и најниската невработеност во Хрватска се причина за нискиот социјален ризик, се наведува во соопштението.

  Додадено на ова е високото ниво на пристап до образование, добра здравствена заштита и други клучни услуги. Ниските ризици за управување, според агенцијата Мудис, произлегуваат од доброто управување со Градот и силните институции.

  Што се однесува до кредитниот рејтинг на Загреб Холдинг, се нагласува во соопштението, тоа е пред се под влијание на резултатите на Градот, кој дава силна поддршка на Холдингот во донесувањето и спроведувањето на важни одлуки, како и клучната улога на Загреб Држење во управувањето со градските комунални услуги.

  Градоначалникот на Загреб, Томислав Томашевиќ, истакнува дека кредитниот рејтинг игра важна улога во способноста на градот да ги подобри услугите и градската инфраструктура, бидејќи повисок кредитен рејтинг значи поевтин пристап до пари и поголем интерес на инвеститорите.

  „Затоа, и покрај фактот што Загреб има највисоки плати, сепак можеме да ги задржиме практично најевтините цени за комунални и други услуги во споредба со другите градови во Хрватска, а во 2024 година ќе можеме да направиме значителен напредок во квалитет на услуги за граѓаните“, тврди Томашевиќ.

  Тој потсети дека ова, заедно со другите кредитни агенции, е шесто зголемување на рејтингот или кредитните перспективи на Град Загреб и Загреб холдинг за време на мандатот на неговата градска администрација.

  „Ваквата потврда од најголемите светски финансиски агенции најдобро говори за успехот на оваа градска администрација во управувањето со градот Загреб, на што сум исклучително горд“, заклучи Томашевиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img