More

  Калмета повторно оди на суд поради гранките на две афери

  spot_img

  Поранешниот министер на ХДЗ, Божидар Калмета, во четврток, на 23 ноември, ќе седне на обвинителна клупа на Жупанискиот суд во Загреб, каде повторно ќе му се суди за делот на медиумската афера Фими и дел од аферата ХАЦ – Реморкер.

  Повторното судење ќе се одржи откако Врховниот суд во септември минатата година ја укина незаконската ослободителна пресуда за Калмета, кој беше обвинет дека со своите соработници поделил повеќе од 15 милиони куни и 850.000 евра од компании за одржување и градежништво на патиштата.

  Адвокатот на Калмета, Крешимир Вилајтовиќ, во интервју за Хина изјави дека одбраната ќе остане на својот претходен став дека нема докази за обвинувањата на Ускоко. „Дека сме во право говори и неоправданиот дел од обвинението, кој не беше потврден со одлуката на Врховниот суд. Во судењето влегуваме со оптимизам и верба дека Калмета ќе биде ослободен од преостанатите обвиненија“, рече Вилајтовиќ.

  Врховниот суд донесе одлука за повторно судење, прифаќајќи ги во целост жалбите на поранешниот државен секретар на Калмета, Миливој Микулиќ, кој исто така беше во одборот на Хрватски автопати (ХАЦ), поранешниот шеф на ХАЦ и Хрватски патишта (ХЦ) Стјепко Бобан. и поранешен член на управниот одбор на Виадукт Дамир Кезеле.

  Пред четири години, судскиот совет на Жупанискиот суд во Загреб незаконски го осуди Микулиќ на три години затвор, додека Бобан беше осуден на две години. Кезеле е осуден на три и пол години, а сите тројца со неправосилна пресуда морале да ја вратат противправната имотна корист.

  Спротивно на тврдењата во обвинението на Ускок, првостепениот суд заклучил дека Калмета не организирал група за вадење пари во која, според тврдењата на обвинителството, ослободениот државен секретар и претседателот на надзорниот одбор на ХАЦ, Здравко Ливаковиќ, раководителите на градежните компании Мирослав Буниќ и Петар Печин и лица од ХАЦ и ХЦ Јурица Прскало, Марио Ловринчевиќ и Сандро Вукелиќ.

  Врховниот суд ја потврди ослободителната пресуда за поранешните шефови на ХАЦ, Јурица Прскал и Марија Ловринчевиќ.

  Калмета од самиот почеток ги негираше обвинувањата
  Калмет беше ослободен и од дел од обвинението според кое го оштетил Министерството за транспорт, со кое раководел, за 600.000 куни нарачајќи го промотивниот филм „Транспортна ренесанса на Хрватска“ од маркетинг агенцијата Фими медиа, која во друго судење, беше осуден за полнење на црниот фонд на ХДЗ со пари од државни институции и фирми.

  За ослободителната пресуда на Калмети за тој промотивен филм, судиите на Врховниот суд сметаат дека фактичката состојба е погрешно утврдена и ќе треба повторно да се утврдува. Покрај тоа, на Калмети повторно ќе му се суди во врска со обвинувањата за извлекување пари од изградбата на т.н. Калметина и пристаништата во Гаженица, а во тој дел на обвинителна клупа повторно ќе седнат Стјепко Бобан, Миливој Микулиќ и Сандро Вукелиќ.

  Поранешниот министер и долгогодишен градоначалник на Задар од почетокот ги отфрли обвинувањата и тврдеше дека е жртва на политички прогон. Но, во обвинението за аферата Реморкер беа опфатени и тројца „покајани“ кои пред почетокот на судењето ги признаа своите престапи и се договорија со обвинителството.

  Поранешниот финансиски директор на ХАЦ, Јосип Сапунар, сè уште во истрага ги осуди Ливаковиќ и Микулиќ како лица на кои им ги однел парите што подизведувачите на ХАЦ ги уплатиле на австриската сметка на чешката компанија Реморкер, сопственост на Игор Премиловац, која, како и Сапунар, откако ги признал обвинувањата на Ускок, осуден со меѓусебен договор на реституција и општествено корисна работа. Иван Беркет, поранешниот директор на Viadukto, постигна спогодба со обвинителството откако ги призна обвиненијата.

  Во жалбата против ослободителниот дел од пресудата пред Врховниот суд, Ускок тврдеше дека нема причина судот да не му верува на Сапунар, бидејќи тој е прогласен за виновен за делата за кои се товарат Калмета и другите. Одбраната, пак, посочи дека Сапунар прво бил осомничен, а потоа сведок и се во една постапка, што според нив не е во согласност со законот.

  Вториот дел од аферата Реморкер се прошири и на Хрватската стопанска комора и нејзиниот долгогодишен лидер Надан Видошевиќ, кој незаконски беше осуден на осум години затвор.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img