More

  Мостарка во трка за холандскиот парламент: Инес Костиќ ја напушти БиХ како девојче, денес се бори за правата на луѓето и животните

  spot_img

  Инес Костиќ е првата личност од Босна и Херцеговина што се кандидираше за холандскиот парламент. Таа е политички активна преку Партијата за животни. Во промотивната кампања за овие избори тој зборува за геноцидот во Сребреница и се залага за промена на системот во кој се експлоатираат луѓето, животните и планетата.

  На 10-годишна возраст, во 1994 година, Инес замина за Холандија, каде што живее денес и е политички активна.

  За N1, таа зборуваше за важноста да се зборува за проблемите на климатските промени.

  „Парите и економијата немаат корист без планета погодна за живот и затоа е важно да се реши навреме бидејќи последиците и трошоците ќе бидат неописливи. Разбирам дека сега луѓето во Босна и Херцеговина размислуваат што е Партија за животните, што се случува на Запад, а зад тоа име стои визија. Луѓето мора да знаат дека судбината на луѓето и животните е поврзана“, објасни Инес.

  Мора што побрзо да ја спасиме планетата, посочува Инес и смета дека работите мора побрзо да се решат.

  „Многу луѓе имаат мали деца во Босна и Херцеговина и ќе им биде многу потешко да преживеат, и важно е да го решиме ова заедно“, рече Инес.

  Геноцидот во Сребреница е факт што не може да се оспори, посочува и без двоумење зборува за тоа.

  „На луѓето им е тешко да признаат дека сите сме луѓе и дека некои луѓе прават лоши работи“, вели Инес.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img