More

  Универзумот можеби крие „космички вампири“, но не во сенка, туку пред сечии очи

  spot_img

  Една нова студија истражува некои од најсјајните ѕвезди на Млечниот Пат, особено ѕвездите „Би“ (ѕвезди од типот Б), кои се карактеризираат со брза ротација, многу сина и силна светлина и таканаречената Balmer емисија на светлина од атоми на водород . Спротивно на очекувањата, овие ѕвезди изгледаат како да имаат помалку космички придружници од другите ѕвезди од типот Б.

  Предводен од астрономот Џонатан Дод од Универзитетот во Лидс, тим научници користеа астрометрија за да го следат движењето на ѕвездите. Резултатите открија дека ѕвездите на Be имале изненадувачки помала стапка на придружници. Меѓутоа, кога се испитува различно збир на податоци што се фокусира на поголеми разделби, придружната стапка за ѕвездите B и Be на поголеми орбитални растојанија изгледаше слична.

  Нова теорија за ѕвездената еволуција
  Тоа несовпаѓање ги натера научниците да предложат теорија која вели дека исчезнатите придружници можеби не се отсутни, но наместо тоа, можеби станале жртви на гравитациони интеракции, премногу блиску до ѕвездите на Be за да бидат откриени, пишува Zimo.

  Го набљудувавме начинот на кој ѕвездите се движат по ноќното небо. Ако ѕвездата се движи по права линија, знаеме дека има само една ѕвезда, но ако ги има повеќе од една, ќе видиме мало нишање или, во најдобар случај, спирала, објаснува Дод.

  Откритието ги предизвикува конвенционалните идеи за еволуцијата на ѕвездите. Во текот на изминатите десет години, астрономите открија дека бинарното е неверојатно важен елемент во еволуцијата на ѕвездите. Сега повеќе се движиме кон идејата дека оваа еволуција е уште посложена и дека треба да се земат предвид системите со тројни ѕвезди, вели Рене Удмајер, астрофизичар од Универзитетот во Лидс.

  Студија поврзана со ова откритие неодамна беше објавена во списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society и отвора нови начини за разбирање на формирањето, растот и исчезнувањето на ѕвездите во нашата галаксија. Тие тројни системи можат да послужат како претходници на неутронските ѕвезди и црните дупки, акумулирајќи доволно маса за време на нивниот животен век на согорување на водород за да пропаднат во овие густи, масивни космички ентитети.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img