More

  Министерството за одбрана предупредува: Во тек се активности за летање на Рафал, можна бучава

  spot_img

  Министерството за одбрана (МО) во вторникот извести дека се вршат редовни летачки активности на авионот Рафале, па бучавата од моторите на авионите во наредниот период ќе се слуша на целата територија на Хрватска, а во случај на кршење звучната бариера, МО навреме ќе ја информира јавноста.

  Во случај на пробивање на звучната бариера, Министерството за одбрана, како и досега, навреме ќе ја информира јавноста за ваквите активности преку своите официјални комуникациски канали и преку медиумите, посочуваат во соопштението.

  Напоменуваат дека не се очекува пробивање на звучната бариера при планираниот лет, но можна е краткотрајна зголемена бучава.

  Министерството за одбрана посочува дека со пристигнувањето на повеќенаменските борбени авиони „Рафале“ во вооружените сили, продолжи натамошната обука и усовршувањето на пилотите на хрватското воздухопловство, за да може Хрватска да продолжи успешно да го следи и штити својот воздушен простор.

  Обука на пилоти на авиони Рафале се одвива секој ден на територијата на цела Хрватска во согласност со сите безбедносни стандарди и законски прописи. Сепак, не е возможно да се лета со суперсоничен борбен авион, особено во областите во близина на аеродромот, без бучава од моторите на авионот, бидејќи се работи за исклучително способен авион кој има многу долг дострел, односно времето кога останува во воздух. , објаснуваат од Министерството за одбрана.

  Тие побараа од граѓаните трпение и разбирање поради зголемената бучава и посочија дека со пристигнувањето на Rafale во хрватското воздухопловство, долгоочекуваното ново поглавје во надзорот и заштитата на воздушниот простор, кое придонесува за поголема безбедност на сите хрватски граѓани, започнаа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img