More

  Мини срцев удар – пет симптоми кои често се занемаруваат

  spot_img

  Кога многумина од нас помислуваат на срцев удар, може да помислиме на драматична болка во градите што јасно укажува дека нешто не е во ред.

  Важно е да се напомене дека Американското здружение за срце известува дека приближно 805.000 Американци доживуваат срцев удар секоја година, при што приближно 170.000 случаи (повеќе од 20 проценти) се јавуваат како „мини срцев удар“ или „тивок“ срцев удар.

  Симптомите на мини срцев удар може да бидат многу посуптилни од алармантните срцеви удари кои бараат внимание и бараат итна интервенција.

  Медицински, мини срцевите удари се нарекуваат тивок миокарден инфаркт или тивка исхемија.

  Кардиологот д-р Лаксами Мехта и волонтер на програмата „Go Red for Women“, вели дека „мини или тивок срцев удар може да се случи со минимални, непрепознатливи симптоми или може да биде без симптоми“.

  Без оглед на нивниот помалку забележлив карактер, овие тивки епизоди не се помалку сериозни од нивните посимптоматски колеги.

  Кога ќе се појават, симптомите може да варираат и да ги вклучуваат традиционалните знаци на проблеми со срцето, како што се непријатност во градите, отежнато дишење, гадење, вртоглавица и болка во вилицата.

  Препознавањето дури и на најблагите знаци на мини срцев удар е од суштинско значење, бидејќи раната дијагноза и третман се клучни за намалување на сериозните здравствени последици што може да следат по срцев удар.

  Сенф
  Рутински напад на горушица понекогаш може да биде симптом, вели д-р Мехта.

  Д-р Мајк Севиља, општ лекар, вели дека неговото клиничко искуство се согласува со ова предупредување, истакнувајќи дека неговите пациенти барале лекови против горушица без рецепт и имале мини-срцеви удари.

  Меѓутоа, кога овие добро познати лекови не ја ублажуваат непријатноста, тоа е знак дека проблемот можеби не лежи во стомакот, туку е прашање на срцето.

  Чувство како да сте напнале мускул
  Болката во вратот, градите или горниот дел од грбот може да се чувствува како да сте „истегнале“ мускул и не изгледа загрижувачки.

  Сепак, д-р Мехта и д-р Севиља предупредуваат да не се отфрли таквата непријатност премногу брзо. Овие симптоми може да бидат знаци на мини срцев удар наместо само знаци на прекумерен напор.

  Продолжен, изразен замор
  Чувството на замор долго време може да биде повеќе од сигнал дека работите напорно. Овој вид на длабок, непопустлив замор е симптом што многумина можеби нема веднаш да го поврзат со здравјето на срцето. Сепак, овој тип на замор бара лекарско внимание и не може да се лекува со сон и кофеин, вели д-р Мехта.

  Кога исцрпеноста изгледа непропорционално со вашите секојдневни активности, тоа може да биде суптилен знак дека вашето тело ви дава дека нешто не е во ред.

  Скратен здив може да биде симптом на мини срцев удар
  Вообичаено е чувството на недостаток на воздух по физички напор или за време на стрес. Сепак, д-р Севиља вели дека ако оваа тешкотија во дишењето не се подобри по одмор, не треба да се игнорира.

  Постојаното отежнато дишење, особено кога сте имале можност да се опуштите, може да биде предупредувачки знак за мини-срцев удар, пренесува City Magazine.

  Симптоми слични на грип
  Во овој период од годината, речиси се очекува дека ќе настинете и ќе ги почувствувате сите симптоми поврзани со неа, вклучувајќи кашлање, отежнато дишење и замор.

  Ако некое лице е изложено на ризик од срцеви заболувања, и ги чувствува овие симптоми кои траат долго и не исчезнуваат, можеби е време да посети кардиолог, советува д-р Севиља.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img