More

  Еве што значи ако ви е дијагностицирана зголемена простата

  spot_img

  Простатата поминува низ два циклуса на раст во животот на мажот, првиот кога влегува во пубертет, а вториот околу 25-тата година од животот. Простатата продолжува да расте во текот на животот, поради што е доста вообичаено кај мажите да се појави зголемена простата како што стареат.

  Оваа состојба е позната и како бенигна хиперплазија на простатата, а MedlinePlus вели дека 90% од мажите постари од 80 години развиваат зголемена простата само поради возраста. Зголемената простата не е поврзана со зголемен ризик од рак на простата, пишува Health Digest.Мажите со зголемена простата можеби не се свесни дека ја имаат оваа состојба бидејќи можеби нема никакви симптоми. Честата потреба за мокрење, особено ноќе, е чест симптом. Некој со зголемена простата може да има проблеми да почне да уринира или да не може целосно да го испразни мочниот меур. Зголемената простата може да предизвика и слаб проток на урина. Вашите симптоми, големината на вашата простата и други медицински состојби може да го одредат вистинскиот тек на лекување ако ви биде дијагностицирана зголемена простата.

  Намалувањето на количината на течности и ограничувањето на алкохолот и кофеинот може да бидат опции за намалување на симптомите на зголемена простата. Вашиот лекар може да препорача да вежбате подолго да ја држите урината или да работите на зајакнување на карличниот под. Лековите како што се алфа-блокаторите за релаксација на простатата и инхибиторите на 5-алфа редуктаза за намалување на растот на простатата, исто така, можат да помогнат во лекувањето на зголемена простата.

  Ако лековите и промените во животниот стил не ги ублажат симптомите, постојат неколку минимално инвазивни процедури за проширување на уретрата или разбивање на ткивото на простатата. Операцијата е исто така опција за отстранување на ткивото на простатата (според Националниот институт за дијабетес, дигестивни и бубрежни заболувања).

  Иако мажите на возраст над 40 години се изложени на поголем ризик да развијат зголемена простата, вие исто така може да бидете изложени на ризик ако и членовите на вашето семејство ја имале оваа состојба. Дебелината, кардиоваскуларните болести и дијабетес тип 2 го зголемуваат ризикот од зголемување на простатата. Исто така, поголема е веројатноста да имате зголемена простата ако не вежбате.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img