More

  Мило Ѓукановиќ под лупа на обвинителството: Оформен случај поради неговите изјави за крвна одмазда

  spot_img

  Вишото државно обвинителство во Подгорица отвори предмет во врска со објавувањето интервју на портали, кое поранешниот претседател Мило Ѓукановиќ го даде за „Антена М“ на почетокот на неделата, Лепа Меденица, шефица на Вишото државно обвинителство во Подгорица. , изјави за „Вијеста“.

  Во својот одговор Меденица наведува дека полициската управа го доставила разговорот со Ѓукановиќ до обвинителството на оцена за да се разгледа евентуалното постоење на елементи на кривично дело за кое гонење се презема по службена должност.

  „Обвинителството даде наредба до Управата на полицијата да прибави и достави до Обвинителството разговор во електронска форма од „Антена М“, а по детална анализа на разговорот, по потреба ќе бидат преземени други мерки и дејствија. , за да се донесе одлука“, велат од Меденица., пишуваат Вијести.

  Зборувајќи за последните апсења на сегашни и поранешни функционери, Ѓукановиќ во интервју за Антена М рече дека „живееме во крајно затруена атмосфера“, што покажува дека „уцените во Црна Гора ќе продолжат“. Тој изјави дека предупредува на ова бидејќи црногорското општество е „општество на одмаздници“.

  Тој вели дека тоа не е карактеристично „само за албанските заедници кои најчесто се поврзуваат со крвна одмазда“, туку дека треба да се запомни дека „во срцето на Црна Гора, во Катунска Нахија, се одвивала крвна одмазда меѓу одредени староцрногорски семејства. повеќе од 200 години“.

  „Па тие што не го знаат тоа не разбираат колку е опасно кога единствената политика по доаѓањето на власт ти станува реваншизам. Реваншизмот е само политичко име за одмазда. Тоа значи дека нема свест дека треба да се повлече линија под црногорската практика на одмазда. Оној што го прави тоа што го прави сега не сфаќа дека веќе започнал нова страница на црногорски одмазди. И прави голема грешка ако утре не си ги препознае лисиците во тие лисици по кои се фали, на туѓи раце“, рече Ѓукановиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img