More

  ЕУ усвои нови правила: Храната што ја купуваме од 2030 година повеќе нема да изгледа исто

  spot_img

  Тешка и макотрпна е борбата против 190-те килограми амбалажа што годишно ги произведува секој граѓанин на ЕУ. Новата регулатива прифатена од ЕП менува нешто, но не ги решава сите проблеми.

  Желбата на Европскиот парламент е да ги намали планините ѓубре создадени од Европејците, во Германија тоа е дури 225 килограми годишно, за најмалку 15 отсто до 2040 година, пишува Дојче веле.

  Прво, тие се фокусираа на мали нешта во гастрономијата, но дури и овие мали нешта се акумулираат до неколку тони годишно: всушност, веќе нема да бидат дозволени бесмислените мини пакувања шеќер, зачини, но и кечап или путер што ги добиваме во хотелите. од 2030 година, доколку не се само од чиста хартија. Таквото пакување можеби е хигиенско, но не само што создава отпад, туку и ја троши храната: за многу луѓе, на пример, една спакувана коцка путер е премалку, две премногу, а остатокот завршува во ѓубре.

  Пластична амбалажа на овошје и зеленчук со содржина помала од 1,5 килограми повеќе нема да биде дозволена во продавниците. Има и тенки најлонски кеси во кои се става избрана роба во продавницата, исто како што фолијата што се користи за завиткување на багажот пред патување со авион треба да стане минато.

  Има исклучоци
  Во принцип, ЕП сака да користи само обновливи пакувања, а европратеничката Делара Буркхард (СПД) е убедена дека „новите европски регулативи за намалување на количината на пакување ќе значат дека корпата за отпад од домаќинствата нема да се полни толку брзо“. Но, во оваа тешка борба со ѓубрето, тоа значи и дека можеби нема да има корпи за мешан отпад, но потоа ќе има полни корпи каде што отпадот се одвојува за рециклирање.

  И постои проблем дури и во случајот на несомнено еколошки методи на пакување: во Франција, производителите на сирење станаа на нозе затоа што не е само прашање на традиција, туку тие се убедени дека, на пример, сирењето бри ќе го задржи своето вистинска свежина само завиткана во хартија – и во кутија од дрвен фурнир. Вака дојдоа исклучоци од оваа европска регулатива: дрвото и восокот се изземени.

  Уште поголема е неизвесноста со одлуката на Европскиот парламент да воведе систем за депонирање на пластични шишиња во сите земји-членки. Ова е стар проблем во многу земји, бидејќи дури и ако потрошувачот плати такса за шише за еднократна употреба, застрашувачка количина никогаш не се рециклира, а таксата се покажува само како „казна“ за купениот пијалок. Останува да се види дали некогаш ќе функционира систем каде што може да се собере депозит во Романија или Естонија за шише купено во Португалија.

  Крај на „вечните хемикалии“?
  Она што секако е за пофалба е одлуката конечно да се регулираат таканаречените PFAS супстанции, по и полифлуорирани акрилни соединенија. Долго име, но малтенот е магична состојка во илјадници сорти, не само во храната, туку и во текстилната и многу други индустрии.

  Тоа ја прави вашата ветробранска отпорна на дожд, вашата покривка за маса нечувствителна на нечистотија, вашата торба со помфрит може да спречи маснотии. Се наоѓа во шампони, лак за нокти, крем за бричење, кармин, дури и „еколошки“ хартија или сламки за пиење од бамбус се третирани со PFAS за да се направат водоотпорни.

  Она што е уште полошо е што оваа фамилија на соединенија се нарекува „вечни хемикалии“ бидејќи тие се исклучително тешко да се разградат во природата. Исто така, познато е дека некои од овие состојки имаат структура многу слична на човечките хормони – и тие несомнено влијаат на нашето здравје: само во Европа, во 2019 година, се проценува дека лекувањето на овие нарушувања чинело најмалку шеесет милијарди евра.

  Во секој случај, оваа регулатива ја ограничува употребата на овие соединенија: „Новите гранични вредности за штетните состојки на PFAS во пакувањето на храната ја зголемуваат и здравствената заштита на граѓаните“, убеден е Буркхард. До тој степен, сите овие регулативи се „не само добра вест за животната средина, туку и за потрошувачите во Унијата“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img