More

  Маските се враќаат во европската земја: одлука што не е поврзана со Ковид

  spot_img

  Сцената што редовно ја гледавме за време на пандемијата на Ковид сега се враќа, благодарение на друг вирус. Поради големиот пораст на случаите на грип, Белгија повторно воведува носење маски. Мерката се препорачува особено за ранливите групи на луѓе.

  Според Политико, позната глетка се враќа во Белгија, на која бевме навикнати за време на пандемијата. Поради големиот пораст на случаите на грип во земјата, белгиските здравствени власти во вторникот објавија „портокалова тревога“, што значи дека „строго се препорачува“ за ранливите луѓе да носат маски за лице.

  Мерката се однесува на лица постари од 65 години и оние кои боледуваат од кардиоваскуларни заболувања, дијабетес, белодробни заболувања, рак, дебелина, хронична бубрежна инсуфициенција или ослабен имунолошки систем, се вели во соопштението на надлежните органи.

  Се охрабруваат и роднините на лицата со наведените болести да носат маски на јавни места каде истовремено има голем број луѓе, како што е јавниот превоз. „Се работи за летна епидемија на грип која ќе трае само неколку часа“, соопштуваат од надлежните органи и додаваат дека се работи „што поскоро“ на намалување на степенот на подготвеност.

  Во Белгија, носењето маски за лице во јавниот превоз не е задолжително, бидејќи владата ги укина речиси сите мерки за пандемијата во мај 2022 година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img