More

  Марковиќ: Струјата за стопанството поевтинува за околу 25 отсто од 1 мај

  spot_img

  Електричната енергија за комерцијално снабдување во Србија, односно за стопанството, од 1 мај треба да поевтини за околу 25 отсто, бидејќи цените на таа енергија на пазарот паднаа, изјави експертот за енергетика Жељко Марковиќ.

  Тој за Бета изјави дека Електропривреда Србија (ЕПС) преговарала за цената на струјата за стопанството во зависност од пазарните цени и дека овој метод е променет поради енергетската криза, кога цените скокнале повеќекратно.

  „Цените за комерцијална понуда се бесплатни и се формираат врз основа на понудата и побарувачката. Бидејќи цените на пазарот паднаа и сега во просек се околу 90 евра за мегават час (MWh), а стопанството плаќа 120 евра за MWh, очекувам цената да се намали за околу 25 проценти“, рече Марковиќ.

  Вршителот на должноста директор на ЕЕС Душан Живковиќ рече дека ЕПС заедно со Министерството за рударство и енергетика интензивно работи на промена на методологијата со која ќе се формира цената на струјата за стопанството од 1 мај, така што таа ги следи цените на пазарот и „извесно е дека ќе падне“.

  Како што рече Марковиќ, од 2014 година до енергетската криза, ЕПС ја пресметуваше цената за економијата врз основа на интерна методологија и според цената на пазарот.

  Во периодот на енергетската криза, кога струјата чинеше 200-300 евра за MWh, Владата на Србија, потсети Марковиќ, препорача ниво на цена за економијата на ЕПС, а таа компанија, која е во државна сопственост, го прифати со цел. да се заштити стопанството од високи трошоци.

  „Бидејќи цените на струјата се вратија на релативно нормално ниво, веќе нема потреба од препораки, туку тие треба да се утврдуваат врз основа на пазарните услови“, рече Марковиќ.

  Според него, корисниците обично склучуваат годишни цени на струјата со ЕПС, па доколку се договори цена од 80-90 евра за MWh за една година, таа ќе важи без разлика дали тој извор на енергија ќе поскапи или поевтини на пазарот во во меѓувреме..

  Како што рече, секогаш може да се раскине договорот добавувач и клиент пред да истече, а дали со или без „пенали“ е прашање на договорените услови.

  Марковиќ рече дека набавката на струја може да се договори на пократок рок, на три или шест месеци, но цената нема да биде иста како за една година. Цената на струјата, според неговите зборови, зависи од обемот на испорака и периодот во кој се испорачува и не може да биде иста за едногодишен договор за испорака и ако се вклучи само летниот период, кога вообичаено е најниска.

  „Без разлика што цената на струјата падна на пазарот, стопанството до истекување на постоечките договори ќе плаќа цена од 120 евра за MWh, а тие истекуваат на 1 мај“, рече Марковиќ.

  Тој додаде дека ЕПС при одредувањето на цената на струјата се труди да биде конкурентна и да не ја продава струјата по пониска цена од онаа по која може да ја продава во странство, а клиентите кои не ја сакаат можат да ја купат од друг снабдувач.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img