More

  Повеќе од 1.700 жени годишно умираат од рак на дојка во Србија, кој може да се излечи доколку навреме се открие

  spot_img

  Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“, по повод 20 март, Националниот ден на борбата против ракот на дојката, соопшти дека од 2016 до 2021 година во просек 4.480 новодијагностицирани жени со овој тип на годишно во Србија ќе се регистрира тумор, а во просек годишно во тој период од овој тип на рак починале 1.722 жени.

  Според податоците на Батут, во 2021 година во Србија се регистрирани 4.447 новодијагностицирани жени и 1.765 жени кои починале од рак на дојка.

  Ракот на дојка е најчесто дијагностицирана малигна болест кај жените ширум светот и е најчест малигнен тумор по морбидитет и морталитет кај жените во Србија.

  Кога ќе се открие навреме, ракот на дојка може да се излечи во повеќе од 90 случаи, третманот е пократок и поефективен, а квалитетот на животот на заболените и лекуваните жени е значително подобар.

  Според најновите достапни податоци на Светската здравствена организација и проценките на Меѓународната агенција за истражување на ракот за 2022 година, во светот се регистрирани околу 2.297.000 новодијагностицирани жени од сите возрасти од рак на дојка, додека околу 666.000 жени починале од ова. болест.

  Според проценките на Глобалната иницијатива за рак на дојка на Светската здравствена организација (СЗО Глобална иницијатива за рак на дојка), жените во Србија се со среден ризик да се разболат и со висок ризик да умрат од оваа малигна локализација.

  Според Батут, во изминатите пет години, и покрај варијациите во стапката на инциденца и смртност, забележано е мало намалување на стапката на заболување и смртност од рак на дојка кај жените.

  Ракот на дојката се јавува почесто по 40-тата година од животот, но највисоките стапки на болести специфични за возраста се регистрирани во просек на возраст од 65 до 74 години.

  Во случај на умирање, регистрираните стапки на смртност пропорционално се зголемуваат почнувајќи од 45-годишна возраст и се највисоки на возраст од 75 и повеќе години.

  Од декември 2012 година во Србија се спроведува организиран скрининг за рак на дојка, а досега во програмата се вклучени 40 општини, со дополнителен ангажман на мобилни мамографи на терен, со цел скрининг мамографијата да биде достапна за што поголем број жени.

  Работата на мобилниот мамограф во рамките на кампањата „Да имаме време за преглед“ ја спроведуваат заеднички Институтот за јавно здравје на Србија, Министерството за здравство и Републичкиот фонд за здравствено осигурување, со поддршка на Фондот Б92 и Гранд кафе компанија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img