More

  Македонија2025 објави повик за Програмата за претприемачи Битов

  spot_img

  Битов – Програмата за претприемачи е основана во соработка со Catalyste+ (поранешна CESO – Canadian Executive Service Organization). Catalyste+ е канадска организација со 50-годишнo искуство во меѓународниот економски развој. Организацијата работи на развој на приватниот сектор односно бизниси кои ќе просперираат на национално и меѓународно ниво.

  Македонија2025 има заедничка мисија со Catalyste+ да влијае на подобрување и зајакување на конкурентноста на македонските компании и ја спроведува оваа програма во Македонија од 2018 година. Досега, преку оваа програма се поддржани над 30 македонски компании. Советниците на Catalyste+, кои се професионалци со богати професионални кариери, ќе ја донесат својата експертиза директно во Македонија, и ќе работат на конкретни предизвици со кои се соочуваат македонските компании, согласно нивните барања и потреби.

  Македонија2025 целосно ја покрива тарифата за советникот, како и доаѓањето до Македонија. Компаниите имаат обврска да обезбедат сместување, оброци и локален транспорт за советникот (доколку е потребно).

  Кој може да се пријави?

  Програмата е наменета за микро, мали и средни компании кои ги исполнуваат следните услови:

  – Минимум една година од постоење на компанијата;

  – Сопственик и управител на компанијата е македонски државјанин и жител;

  – Лице од компанијата кое ќе биде постојано достапно на консултантот, најтесно ќе соработува со него за време на посетата и има добро познавање на англиски јазик;

  – Високо ниво на посветеност од страна на менаџментот на компанијата;

  – Во добра финансиска состојба (има можност за спроведување на промените и препораките од консултантот);

  – Ги исполнуваат критериумите за микро, мали и средни компании.

  По можност да работат во следните дејности: финансии, туризам и угостителство, агро-бизнис, ИКТ, менаџмент на природни ресурси, обновливи извори на енергија, прехранбена индустрија итн.

  Предност ќе имаат компании кои се извозно ориентирани и нудат иновативни решенија.

  Повеќе за програмата, начинот на аплицирање и потребна документација ќе ги најдете ТУКА.

  За искуствата, и придобивките на компаниите кои учествувале во програмата погледнете ТУКА.

  Краен рок за пријавување е 31.07.2024 година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img