More

  Магазиновиќ за „цесрпскиот парламент“: Додик и Вучиќ поразите ќе ги прикријат во победи и ќе се вратат во реалноста во темнина

  spot_img

  Претставникот во Претставничкиот дом на Парламентот на Босна и Херцеговина Саша Магазиновиќ (СДП) го коментираше одржувањето на „Првиот сесрпски парламент“ што ќе се одржи денеска во Белград.

  „Денес на „цесрпскиот парламент“ (бидејќи веројатно само „српскиот парламент“ би бил недоволно српски) Вучиќ и Додик ќе зборуваат за закани, неопходно единство, отпор, негирање на геноцидот во Сребреница, спор за прием на Косово во Советот. на Европа, повтори дека Косово е Србија и така во круг“, изјави тој.

  Тој истакна дека тоа е истиот Додик кој во 1996 година, зборувајќи за Хашкиот трибунал и осудените воени злосторници Радован Караџиќ и Ратко Младиќ, рече:

  „Судот нека утврди дали се виновни или не, а за нивниот дослух да не ја обвинува грбот на целиот српски народ. Вината е индивидуална работа, па секој нека трпи за делото што го направил“.

  Исто така, Магазиновиќ истакна дека тоа е истиот Додик кој во 2007 година изјавил:

  „Имаше геноцид во Сребреница. Ова го пресуди Судот во Хаг и тоа е неоспорен правен факт“.

  Во однос на Вучиќ, тој посочи дека тоа е истиот човек кој во мај минатата година преговараше за Охридскиот договор, за што Магазиновиќ нагласи дека во него јасно е наведено дека Србија „нема да се спротивстави на членството на Косово во ниту една меѓународна организација“.

  „Истите Додик и Вучиќ ќе го затворат (це) српскиот парламент со (цесрпски) огномет, ќе почувствуваат задоволство затоа што уште еднаш, барем за кратко, своите порази ги маскираа како победи, а потоа во мрак ќе се вратат во реалност на факти и вистини кои постојат без разлика што имаат да кажат за тоа“, заклучи Магазиновиќ.

  Потсетуваме дека на „Сесрпскиот парламент“ ќе присуствуваат сите високи функционери на Србија и на РС.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img