More

  Луѓето лесно пијат магнезиум, а не знаат дека содржи многу штетен додаток

  spot_img

  Често се случува да добиеме препорака дека треба да пиете магнезиум за здрави, силни мускули, но дали секој магнезиум на пазарот е со ист квалитет? Нема шанси.

  Во суплементите често се додаваат адитиви, а иако во мали дози, треба да се има предвид дека во подолг временски период, поради акумулативниот ефект, овие супстанции можат да го потенцираат развојот на одредени несакани ефекти, вели во нејзиниот нов видео мајстор. на аптека Кристина Милошевиќ, која ја креираше апликацијата „Избегнувајте адитиви“.

  Аспартамот е само еден од низата штетни адитиви со кои треба да внимавате. Се поврзува со вртоглавица, губење на слухот, потенцијална канцерогеност, Алцхајмерова болест… Доведува до повраќање, алергиски реакции, атопичен дерматитис и цела низа несакани својства, пишува City Magazine.

  „Иако адитивите се наоѓаат во „безбедни количини“ во секој поединечен производ (ставам наводници, затоа што терминот „безбеден“ е само додека истражувањето не покаже поинаку), акумулативниот ефект не треба да се игнорира“, нагласува Кристина.

  Аспартамот може да се најде во овој магнезиум во „безбедни количини“, но не треба да го игнорираме фактот дека го има во многу производи што луѓето ги користат секојдневно (гуми за џвакање, вештачки засладувачи…). Затоа, јасно е дека треба да се води сметка да не се надмине „безбедната количина“, а тоа е задача на секој поединец.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img