More

  Лидл се шири, планираат да вработат две илјади луѓе

  spot_img

  Малопродажниот синџир Лидл ќе го прошири своето работење во Босна и Херцеговина, потврдија во вторник претставници на компанијата на средбата со босанскиот министер за надворешна трговија и економски односи.

  Од седиштето на Министерството за надворешна трговија на БиХ беше потврдено дека претставници на Лидл на министерката Сташа Кошарц и ги објасниле плановите за формирање мрежа на продавници во таа земја, а како доказ за нивните сериозни намери изјавија дека компанијата веќе започнување на подготовките за изградба на логистички центар во близина на Сараево.Извршниот директор на Лидл, Дин Сунек и шефот на еден од секторите, Марјан Миковиќ, претставија „амбициозен план“ според кој во следните неколку години оваа компанија би отворила свои продавници во сите области на Босна и Херцеговина каде живеат повеќе од 30.000 жители, се вели во соопштението.

  На овој начин, Fortuna One планира да вработи околу две илјади луѓе во БиХ и да обезбеди застапеност на производите од БиХ во својата продажна палета.

  Во БиХ, од сите надворешно трговски синџири, само Конзум и Меркатор имаат значаен пазарен удел, додека Лидл е првиот синџир од европскиот пазар кој пројави интерес за водење бизнис во таа земја.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img