More

  Лидл и другите германски трговски синџири воведуваат промени: клиентите ќе треба да платат депозит

  spot_img

  Новите правила за клиентите во Германија важат за повратни пакувања. Според германските медиуми, од 1 јануари ќе се зголеми бројот на производи за кои ќе треба да се плати повратна амбалажа.

  Новата регулатива се однесува на пијалоци со содржина на млеко од најмалку 50 отсто, како и на јогурти и кефири кои се нудат во пластични шишиња, пренесува магазинот Феникс.

  Потребно е да се плати и депозит на производите од млечна мешавина од брендовите Алди, Лидл и Реве, пишуваат германските медиуми. Меѓутоа, за млеко во пластични шишиња не се наплаќа депозит.

  Депозит од 25 центи се наплатува на следните пластични шишиња и конзерви за пијалоци за еднократна употреба како што се овошни сокови, минерална вода, изворска вода, трпезна вода, енергетски пијалоци, пиво и мешани пијалоци од пиво (со и без алкохол), мешани алкохолни пијалоци (на пр. алкопи), јаболковина (пенливо вино од јаболка), вино и мешани вински пијалоци, пијалоци од чај и кафе доколку се пијат ладни (како ледени чаеви) и слично.

  „Трговците мора да добијат празна амбалажа и да платат еднократен депозит од 25 центи, дури и ако пијалоците се купени во друга продавница. Враќањето на безбедносниот депозит не е поврзано со ново купување“, предупредуваат од центарот за советување потрошувачи.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img