More

  Либидо: Зошто е ниско и како со неколку трикови да ја зголемите сексуалната желба?

  spot_img

  Либидото или сексуалната желба е комплексна област на сексуалноста и човечкото однесување. Доста често либидото може да влијае на динамиката во врските или браковите, а нивото на либидо може да укажува на некои здравствени проблеми. Намалената сексуална желба кај жените и мажите е важна ставка во животот на секој поединец, а сериозноста на проблемот не треба да се игнорира.

  Либидото може да се нарече желба за сексуална активност, желба за интимност или едноставно сексуална желба. Либидото е составен дел од човековата сексуалност и ја претставува желбата за физичка и емоционална поврзаност со друга личност.

  Зигмунд Фројд, таткото на психоанализата, прв го популаризираше концептот на либидото и го сметаше за клучен аспект на човечката психа.

  Нивото на сексуална желба или либидо може да биде ниско или високо, а различен е и начинот на кој се манифестира кај жените и мажите. Ниското либидо не е ретка појава, но постојат многу природни начини за зголемување на либидото кај жените и мажите.

  Подолу даваме одговори на најважните прашања во врска со либидото.

  Ниско либидо: најчести причини
  Либидото може да варира и да биде ниско или високо. Ниското либидо значи намалена сексуална желба, додека високото либидо укажува на силна и честа сексуална желба.

  Варијациите во либидото се нормални и зависат од многу фактори, вклучувајќи биолошки, емоционални и социјални фактори. Терминот ниско либидо вклучува ситуации кога има намалена или никаква желба за мастурбација, сексуални фантазии и интимност со партнерот.

  Не треба да го игнорираме фактот дека секој поединец има различно ниво на возење и нормално е некои да имаат повисоко, а други пониско ниво на возење. Меѓутоа, ако сексуалната желба речиси и да не постои или да не се манифестира долго време, постои шанса да се работи за намалено либидо.

  Ова е клучен аспект на човечката сексуалност што може да биде исклучително проблематичен за поединците и нивните односи.

  Ниското либидо или хипоактивниот сексуален нагон значи редок или целосен недостаток на сексуална желба. Преваленцата на хипоактивното либидо варира помеѓу популациите и возрасните групи.

  Според една студија објавена во списанието „JAMA Internal Medicine“, се проценува дека околу 15% од жените и 30% од мажите страдаат од ниско либидо во Соединетите Американски Држави.

  Причините за ниското либидо можат да бидат различни и да вклучуваат психолошки и емоционални аспекти, како и физиолошки причини. Доктор Лори Брото, експерт за сексуално здравје, истакнува дека емотивната причина често е причина за ниското либидо.

  Еве некои други можни причини:

  – неповолна психолошка состојба на личноста: стрес, анксиозност, депресија

  – ниска самодоверба

  – претходна траума која не е нужно поврзана со сексуалната желба или активност

  – хормонална нерамнотежа: кај мажите, намалување на тестостеронот, а кај жените, намалување на естрогенот

  – несакан ефект на лекови како што се антидепресиви или лекови за висок крвен притисок

  – дијабетес

  – срцеви заболувања

  – невролошки нарушувања

  – религиозни и општествени норми

  – генитални заболувања, постоење на сексуална инфекција

  – бременост

  Хипоактивното либидо е сложена состојба која може да има сериозни последици врз физичкото и емоционалното здравје. Идентификацијата на причината и професионалната интервенција може да бидат клучни за решавање на овој проблем и подобрување на сексуалното здравје.

  Ниско либидо кај жените
  На либидото кај жените многу влијае хормоналната рамнотежа, односно нивото на естроген и прогестерон. Истражувањата покажуваат дека околу 32 отсто од жените доживуваат намалено либидо во одреден период од нивниот живот.

  Најчестите симптоми на ниско либидо кај жените се:

  – намалена емотивна поврзаност со партнерот

  – намалена желба за интимни разговори, „сексинг“

  – намалена вагинална влажност

  – потешкотии со стимулирање на сексуалната желба

  – намалена желба за интимни активности, не мора само за секс

  – намалена чувствителност на еротска содржина

  Со оглед на тоа дека во текот на менструалниот циклус има промени во нивото на одредени хормони, особено естрогенот и прогестеронот, не е невообичаено сексуалниот нагон да се менува за време на менструацијата.

  Толку е вообичаено што во периодот на пониски нивоа на споменатите хормони, жената не чувствува прекумерна сексуална желба, ниту желба за самозадоволство.

  Меѓутоа, ако таквата состојба опстојува дури и по регулирање на циклусот, може да се работи за други причини за проблемот.

  Како што споменавме претходно, емоционалната состојба игра голема улога во намалувањето на либидото, особено кај жените. Ако има проблеми како зголемен стрес, анксиозност, неквалитет и недоволно слаб сон и депресија, сето тоа може да го намали нивото на либидото.

  Емоциите и душевната состојба имаат големо влијание врз сексуалната желба, затоа психолошките фактори често се длабоко поврзани со либидото.

  Исто така, важно е да се размислува за некои претходни трауми или стрес фактори кои можеби предизвикале намалување на либидото кај жените. Може да се работи за непријатни сексуални искуства или за искуства кои влијаеле на самодовербата и саморазбирањето.

  Затоа, актуелниот однос, комуникацијата и нивото на почит од партнерот имаат големо влијание. Отворената и искрена комуникација за сексуалните потреби и желби може да го подобри сексуалниот нагон.

  Либидото кај жените може да биде под влијание на културните и религиозните норми. Некои жени може да се чувствуваат засрамени, депресивни или засрамени ако искусат сексуална желба, што е природен процес на човечкото тело. Криењето на овие природни чувства може да предизвика психолошки проблеми и проблеми со самодовербата што подоцна може да резултира со намалено либидо.

  Нивото на либидо може да варира во зависност од физичката состојба и начинот на живот. Луѓето кои често консумираат алкохол, тутун, дрога, не се хранат здраво и не вежбаат доволно, може да имаат проблеми со ниското либидо.

  Либидото кај мажите
  Кај мажите, здравото либидо често се манифестира со чести ерекции, зголемени сексуални фантазии, постоење на интерес за сексуални односи и енергија за сексуални активности.

  Како и кај жените, либидото кај мажите може да биде под влијание на различни фактори – психолошки и физиолошки. Иако не постојат апсолутни правила, општо се верува дека мажите имаат тенденција да имаат повисоко либидо од жените. Сепак, разликите се индивидуални и може да варираат помеѓу поединци.

  Но, тоа не значи дека кај мажите не може да се појави намалено либидо. Причините обично се слични, освен што кај мажите на нивото на либидото влијае хормонот тестостерон. Овој хормон игра централна улога во регулирањето на либидото и игра улога во стимулирање на сексуалните фантазии, подобрување на расположението и зголемување на енергијата, а сето тоа придонесува за сексуална активност и интерес.

  Со зголемено ниво се зајакнува сексуалниот нагон кај мажите, а со намалено либидото е ниско.

  Намалувањето на тестостеронот обично е придружено со јасни симптоми како што се:

  – намалување на енергијата

  – губење на мускулна маса

  – зголемување на телесните масти

  – промени во расположението

  – стареење (андропауза)

  Нивото на тестостерон обично се намалува со возраста, па затоа не е невообичаено мажите да го губат сексуалниот нагон како што стареат.

  Покрај претходно споменатите фактори, високиот степен на стрес или анксиозност може негативно да влијае на машкото либидо. Стресот од секојдневниот живот, деловните обврски и другите предизвици може да го намалат сексуалниот нагон.

  Еден од начините за лекување на ниското либидо кај мажите, особено со возраста, е хормонската терапија. Големо влијание има и начинот на живот.

  Како да го зголемите либидото?
  Кога проблемот со намаленото либидо нема медицинска причина, како што е болест или тежок хормонален дисбаланс, постојат неколку трикови за зголемување на либидото. Главната работа што се советува е водење здрав начин на живот, што за некои луѓе значи ослободување од пороците како цигари, алкохол и дрога.

  Еве уште неколку трикови за зголемување на либидото:

  1. Физичка активност и вежбање

  Редовното вежбање може да помогне да се зголеми либидото. Причината за тоа е фактот што физичката активност ја подобрува циркулацијата на крвта и ослободувањето на ендорфини, хормони на среќата, кои можат да помогнат во зголемување на сексуалната желба.

  2. Здрава исхрана

  Исхраната богата со хранливи материи, како што се овошје, зеленчук, цели зрна и посни протеини, може позитивно да влијае на либидото.

  д-р. Саманта Марк, нутриционист, коментираше што треба да јадат мажите за да немаат проблеми со либидото.

  „Храната богата со антиоксиданси и витамини може да ја подобри целокупната сексуална функција“, вели Марк.

  3. Намалување на стресот

  Стресот, особено хроничниот стрес, може значително да го намали сексуалниот нагон. Намалувањето на стресот и практикувањето техники за релаксација, како што се медитација и длабоко дишење, може да помогне да се врати сексуалниот интерес.

  4. Здрав сон

  Недостатокот на сон може негативно да влијае, консултирајте се со вашиот лекар, особено ако користите одредени лекови.

  Заклучок
  Либидото е важна компонента на човековата сексуалност, така што разбирањето на неговите причини и варијации е клучно за одржување на сексуалното здравје и задоволство.

  Важно е да се нагласи дека намаленото либидо или други сексуални проблеми не треба да се сфаќаат како табу тема; Достапна е професионална помош и поддршка за оние кои се соочуваат со овие предизвици. Преку индивидуализирани пристапи, промени во животниот стил и отворена комуникација, можно е да се постигне рамнотежа и да се подобри сексуалната желба и да се зголеми либидото.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img