More

  Лекарите тврдат: Овој симптом може да укаже на нова варијанта на Ковид

  spot_img

  Како што видовме во претходните години, потоплото време што ја придружува пролетта не секогаш носи значително затишје во случаите на Ковид, како што тоа го прави со сезонските болести како грипот. Неодамнешната појава на нова доминантна мутација на вирусот СОВИД-19 може да доведе до обновување на случаите во текот на летото.

  Иако сè уште е рано за прогнози од експерти, на повидок може да се појават зголемени инфекции со Ковид, бидејќи новата варијанта, наречена KP.2, ја презема улогата на најистакнатиот вид, според ЦДЦ (Центри за контрола и превенција на болести). проекции, пишува The Healthy.

  JN.1 беше доминантен вид неколку месеци, брзо поместувајќи ги сите други соеви поради неговата преносливост. Иако JN.1 беше високо пренослив, тој генерално предизвикуваше поблага болест, при што претходните инфекции и вакцини спречуваа сериозни исходи во споредба со другите соеви.

  Експертите објаснуваат дека КП.2 еволуирал од JN.1 и носи две мутации на протеински шила кои би можеле да предизвикаат загриженост. Ковид е познат по своите чести мутации кои можат да му помогнат да го избегне имунитетот и да продолжи да заразува луѓе.

  Моментално, иако рано, истражувањето на КП.2 сугерира дека ќе се однесува на некој начин слично на ЈН.1. Фактот што стана познат дополнително потврдува дека ќе биде многу пренослив, како JN.1.

  Прелиминарните истражувања сугерираат дека КП.2 може да има одредена способност да го избегне имунитетот што често го обезбедуваат вакцините и претходните инфекции. Меѓутоа, бидејќи се работи за мутација на JN.1, вакцините дизајнирани за JN.1 најверојатно ќе обезбедат одредено ниво на заштита од него. Светската здравствена организација (СЗО) забележува во своето ажурирање за подобрување на идните вакцини дека КП.2 „брзо се шири во повеќе региони од април 2024 година“. Организацијата додава дека „потенцијалното влијание врз јавното здравје на новите (на пр. КП.2) и идните варијанти останува непознато“.

  Симптоми кои може да значат нова инфекција со Ковид
  Додека се проучува оваа нова варијанта, ако навистина се разболите, иако претходно сте имале КОВИД или сте биле вакцинирани, внимавајте на следните симптоми, според ЦДЦ:

  – Треска или треска
  – Кашлица
  – Скратен здив или отежнато дишење
  – Замор

  – Болки во мускулите или телото
  – Главоболка
  – Ново губење на вкус или мирис
  – Воспалено грло

  – Назална конгестија или течење на носот
  – Гадење или повраќање
  – Дијареа

  Истражувањата постојано покажуваат дека најдобриот начин да се спречи нова инфекција со Ковид е да се биде во тек со вакцините. Вашиот статус на вакцинација зависи од вашата возраст и од претходните вакцини. Според упатствата на ЦДЦ, луѓето на возраст од пет до 64 години треба да примат една доза од ажурираната вакцина, додека луѓето од 65 или постари треба да примат две дози. Секој со компромитиран имунолошки систем треба да се консултира со лекар за да разговара за соодветните вакцини.

  Како и секогаш, од клучно значење е да се фокусирате на спречување на ширење на нови инфекции, вклучително и често миење на рацете и да се држите подалеку од другите кога сте болни. Иако упатствата на ЦДЦ велат дека од луѓето повеќе не се бара да се самоизолираат со инфекција со Ковид, тие треба да останат дома кога се болни и да се вратат на нормални активности само кога ќе се чувствуваат подобро и ќе немаат температура 24 часа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img