More

  Лекарите предупредуваат на три симптоми кои укажуваат на блокирани артерии

  spot_img

  Запушените артерии, познати како атеросклероза, можат да играат значајна улога во предизвикување на неколку сериозни срцеви заболувања.

  Многу е важно да се грижиме за здравјето на срцето бидејќи кардиоваскуларните заболувања се една од водечките причини за смрт во светот, покажуваат податоците на Светската здравствена организација.

  Тоа е широка категорија која опфаќа многу различни болести и варијации на нарушувањето, но секоја од нив вклучува нарушување на барем една од виталните функции на срцето, вклучително и дистрибуција на крв и кислород до остатокот од телото.4
  Запушените артерии, познати како атеросклероза, можат да играат значајна улога во предизвикување на неколку сериозни срцеви заболувања и предизвикување итни случаи, како што се срцев удар и мозочен удар.

  Со текот на времето, артериите кои носат крв низ телото се полни со леплив материјал наречен плакета, кој може да се состои од холестерол, калциум и фибрин. До одреден степен, затнатите артерии може да се ослободат и да се вратат назад, но вистинскиот предизвик е да се фатат состојбата на време за да се овозможи тоа.

  „Комплексноста на затнувањето на артеријата и срцевите заболувања е што обично нема никакви симптоми, а тоа е нивната опасност. Вообичаено, кога ќе се појави некој симптом, тоа е драматичен и трауматичен настан, како што е срцев удар или мозочен удар. Бидејќи затнувањето на артериите е постепен процес, тоа не се случува одеднаш, а бидејќи блокадата е бавна, симптомите се исто така бавни“, објаснува д-р Ијан Смит за „Парада“.

  Најдобар начин да се спречи затнувањето на артериите е да се одржува здрава исхрана и да се вежба многу. Меѓутоа, бидејќи артериите понекогаш почнуваат да се затнуваат уште во дваесеттите години, препознавањето на симптомите, колку и да се суптилни, е исто така клучно.

  Така, д-р Иан Смит и кардиоваскуларниот хирург, д-р Џонатан Јанг, разбиле некои од најчестите предупредувачки знаци за затнати артерии во различни фази од процесот.

  Притисок и болка во градите
  Тешката болка во градите е јасен знак за срцев удар, но дури и блага болка и притисок може да бидат сериозен предупредувачки знак.

  „Класичниот знак на коронарна артериска болест е болка во градите како притисок во средината на градниот кош или малку налево, особено додека сте активни“, вели д-р Јанг.

  Но, тој додава дека болката предизвикана од блокирани артерии може да се појави на неколку други места, вклучително и надолу по раката (почесто левата рака) и во вратот каде што се наоѓа артеријата. Дополнително, д-р Јанг вели дека болката што се јавува додека некој е во мирување е позагрижувачка отколку кога некој чувствува болка во градите додека се напрега.

  Скратен здив, забрзано чукање на срцето и палпитации
  Недостатокот на здив за време на вежбање или отежнато дишење при мирување исто така може да биде знак за затнати артерии, велат лекарите.

  „Поради намалениот проток на крв во срцевиот мускул поради оваа болест, срцето може да ослабне и да предизвика отежнато дишење бидејќи крвта се враќа во белите дробови, а крвта богата со кислород не може ефикасно да се турка напред“, вели д-р Јанг.

  Недостатокот на кислород, исто така, може да доведе до абнормален срцев ритам, што пак може да доведе до побрзо чукање на срцето. Овие симптоми може да бидат резултат и на спазам на коронарната артерија, кој се јавува кога артеријата во срцето се стеснува и затвора. Запушените артерии може да ги предизвикаат и овие настани, пренесува Index.hr.

  Вртоглавица, гадење и печење во нозете и рацете
  Симптомите како што се вртоглавица и гадење исто така може да бидат показатели за срцеви заболувања, иако жените ги доживуваат почесто од мажите. Вртоглавица може да се појави како резултат на намален проток на крв.

  „Поради типот на нервните завршетоци во срцето, блокираните артерии можат да создадат нејасни, генерализирани сензации, а не само дискретни болки во градите. Пациентите често опишуваат притисок, печење или вкочанетост во левата страна на градниот кош, но и по должината на вратот и надолу која било рака“, заклучи д-р Јанг.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img