More

  Лек против болки што се користи и во Хрватска, под лупа на истражителите на ЕУ: „Можни се фатални инфекции“

  spot_img

  Лековите против болки базирани на метамизол, кои исто така се користат за намалување на покачената телесна температура, се под зголемена контрола од европските регулаторни тела поради ризикот од агранулоцитоза, состојба која може да доведе до сериозни инфекции.

  Од оваа група на аналгетици се одобрени за употреба на хрватскиот пазар, аналгин, Алкагин и Метамизолнатриј хидрат, кои може да се набават во нашите аптеки само со лекарски рецепт. Слични лекови се одобрени во голем број земји на ЕУ за третман на умерена до силна болка и за намалување на телесната температура. Одобрените индикации варираат во зависност од земјата во која лекот е одобрен и вклучуваат третман на болка по операција или повреда и олеснување на болката и треската поврзани со ракот.

  Додека некои земји одлучија превентивно да ги повлечат лековите што содржат метамизол од пазарот, Хрватската агенција за лекови и медицински производи (ХАЛМЕД) вели дека кај нас сè останува исто додека на ниво на ЕУ не се процени реалниот ризик од агранулоцитоза. пишува Novi list.

  Тоа е, велат, несакан ефект кој е познат при употреба на метамизол.

  „Комитетот за проценка на ризикот за фармаковигиланца (PRAC) на Европската агенција за лекови (EMA) иницираше преглед на лековите што содржат аналгетик метамизол поради загриженост за потенцијално недоволната ефикасност на мерките за минимизирање на познатиот ризик од агранулоцитоза. Ова е очекуван несакан ефект на лековите што содржат метамизол и вклучува ненадејно и значително намалување на нивото на гранулоцити, тип на бели крвни зрнца, што може да доведе до сериозни инфекции кои можат да бидат фатални. Во информациите за лековите за различни лекови кои содржат метамизол, агранулоцитозата моментално е наведена како редок несакан ефект што може да се појави кај помалку од 1 од 1.000 луѓе или многу редок несакан ефект што може да се појави кај помалку од 1 од 10.000 луѓе“, наведува HALMED- во.

  Евалуацијата на овој лек беше иницирана на барање на Финската агенција за лекови бидејќи во Финска се пријавени случаи на агранулоцитоза поврзани со метамизол, и покрај заострувањето на мерките за минимизирање на ризикот. По последните извештаи за пријавени случаи во Финска, лекот е повлечен од тамошниот пазар, пишува Нови лист.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img