More

  Лансирани се голем број на сателити

  spot_img

  Јужна Кореја денеска ја лансираше својата вселенска ракета Нури, во вториот обид да постави сателити во орбитата.

  Домашното тристепено лансирно возило Нури, познато и како KSLV-II, полета од вселенскиот центар Наро во јужното крајбрежно село Гохеунг во земјата.

  Лансирањето првично беше планирано за 16 јуни, но мораше да се одложи поради дефект на сензорот на резервоарот за оксидација на моторот од прв степен.

  Првото пробно лансирање на Нури се случи во октомври 2021 година без товар. Овој пат лансирани се голем број сателити, вклучително и сателитот PVSAT со системи за тестирање на проектили и голем број материјали, како и четири мали сателити CubeSat.

  Летот ќе трае околу 16 минути додека не ја достигне целната височина од 700 километри, каде носивоста и баластот, само 1,5 тони, ќе бидат одвоени од последниот, трет степен. Во 967-та секунда од летот ќе се ослободи баластот тежок 1,3 тони. Показател за успешно лансирање ќе биде дали проектилот ќе може да го изнесе товарот на височина од 700 километри со саканата брзина од 7,5 километри во секунда.

  Дали лансирањето било успешно или не, ќе биде познато околу 16:42 часот, откако сателитот PVSAT, кој се одвоил од третиот степен на ракетата, ќе испрати сигнал до станицата Крал Сејонг, која се наоѓа на полуостровот Бартон на Антарктикот. Но, податоците добиени од оваа станица се ограничени, па целосните информации за сателитот и ракетата ќе бидат достапни околу 17-18 часа по лансирањето. Податоците од Cubsat ќе бидат достапни неколку дена по објавувањето.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img