More

  KoSSev: Владата во Србија им забранува на агенциите да превезуваат патници со косовски пасоши

  spot_img

  Официјален Белград продолжува да ги дискриминира Србите од Косово. Освен што им ја оневозможува можноста да вадат стандардни српски пасоши за кои важи визна либерализација, оваа влада ги спречува преку Србија да доаѓаат во Европската унија со косовски пасоши. Со овие пасоши од јануари може да се влезе во Шенген зоната без виза, пренесува KoSSev.

  Мајка ми за прв пат по пет години се обиде да ме посети во Германија по визната либерализација за косовските пасоши, но режимот во Белград и овој пат постави нова рампа за Србите од Косово.по визната либерализација за косовските пасоши, но режимот во Белград и овој пат им постави нова рампа на Србите од Косово, пишува Ивана Вукашиновиќ Јовановиќ, која е родум од Лепосавиќ и живее во Германија.

  На српските туристички агенции вербално им е забрането да превезуваат патници од српска националност кои имаат косовски пасоши во земјите од Европската унија.

  На Србите од Косово и Метохија истото им се ускратува од 2009 година, кога Србија доби визна либерализација.

  Од истата година им се издадени посебни пасоши на Координативната управа кои не се безвизни.

  Поради дадените околности, како и продолжувањето на животот на Косово, Србите од Косово и Метохија се принудени да користат косовски документи. Особено сега кога на Косово му беше доделена визна либерализација, односно откако носителите на пасошите на Координативната управа останаа единствените Европејци на кои им беше ускратено правото на безвизно патување во земјите од Шенген.

  Она што и се случи на мајка ми, Драгана Вукашиновиќ, покажува колку Србите се обесправени и колку им е тежок животот.

  Таа планираше да дојде во Германија, каде што живеам со моите внуци – моите деца, за прв пат по пет години живот во оваа земја.

  Мајка ми, која е државјанка на Србија со живеалиште во Косово и Метохија, не може да патува со пасош на Република Србија – односно Координативната управа за Косово и Метохија – без претходно да добие виза. Затоа беше логично да дојде кај мене преку агенција од блискиот Нови Пазар и со безвизен косовски пасош.

  Меѓутоа, кога вчера требало да резервира билет, и било кажано дека тоа им било забрането.

  Имав неколку разговори со директорот на агенцијата Гаро Рајсен и возачите на оваа и на агенцијата Пејиќ Турс. Двете агенции се од Нови Пазар.

  Директно ми беше потврдено дека имаат усна наредба да не превезуваат Албанци или Срби кои патуваат со косовски пасош.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img