More

  Короната остави последици и врз процедурите за вештачко оплодување. Лекарите објаснија за што се работи

  spot_img

  Во 2021 година во Хрватска се извршени најмногу медицински потпомогнато оплодување (МПО) во последните десет години, но ваквото зголемување на бројот на извршени зафати не е придружено со подеднакво зголемување на бројот на родени деца, пишува Јутарњи лист на Понеделник, наведувајќи дека државните клиники се на дното на листата.

  Додека бројот на процедури во споредба со 2020 година е зголемен за речиси 30 отсто, бројот на родени деца е зголемен за нешто помалку од 20 отсто. Причината што ја наведоа експертите со кои разговаравме е влијанието на корона вирусот врз квалитетот на јајце клетките и сперматозоидите.

  „Сè уште немаме објавено научни докази за тоа, но од искуство можеме да кажеме дека не паметиме толку лоши спермиограми, односно анализи на сперма, како што имавме со пациенти кои неодамна се опоравија од корона вирусот. А квалитетот на јајце клетките кај пациенти кои имаа корона беше полош. Еден вид препорака беше дека процедурите не треба да се прават три месеци по закрепнувањето од корона кај жените и шест месеци кај мажите. Но, по целосното прекинување на процедурите за време на пандемијата, некои пациенти немаа време да чекаат“, вели др. Динка Павичиќ Балдани, раководител на Одделот за МПО на Клиниката за женски болести и породување во загрепска Петрова и претседател на Друштвото за хумана репродукција на Хрватското лекарско друштво.

  Вака намалениот квалитет на половите клетки по короната е среќа, посочува др. Павичиќ Балдани, не е траен, а состојбата на пациентите за неколку месеци се вратила на онаа пред корона – кај жените закрепнувањето било побрзо отколку кај мажите, кај кои последиците биле видливи и до една година.

  Во 2021 година, според податоците објавени од Министерството за здравство во Годишниот извештај за активностите на МПО, по медицински потпомогнати процедури за оплодување се родени 1831 дете. Ако го ставиме ова во однос на вкупниот број на новородени деца, тоа е пет проценти од вкупниот број на деца родени таа година: кога таа генерација ќе започне на училиште, статистички нема да има ниту една паралелка во Хрватска во која има нема дете зачнато со медицинско потпомогнато оплодување.

  Успехот на клиниките овластени да вршат MPO процедури – иако сите ги користат истите лекови и ги спроведуваат истите протоколи – значително се разликува. Од државните институции исклучок е болницата Петрова, која е единствена над просекот по учинок, додека пет приватни установи се на врвот на рангирањето, пишува новинарката на Јутарњи лист Кристина Турчин.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img