More

  Болви или крлежи: Како да ги препознаете и елиминирате доколку се кријат во вашиот двор

  spot_img

  Болвите и крлежите се слични по тоа што и двајцата се паразити, но болвите се генерално помали од крлежите.

  Може да има битка на болви и крлежи во вашиот тревник во моментов. Ако имате некој од овие инсекти во вашата градина, цветник или тревник, можеби сте малку загрижени за тоа кои чекори да преземете за да се ослободите од нив. Вашата прва цел е да идентификувате со кој се занимавате за да можете соодветно да ја прилагодите вашата опција за третман.
  Иако болвите и крлежите се слични по тоа што и двајцата се паразити, болвите обично се помали од крлежите. Крлежите имаат видлива форма на солза, додека болвите се ситни, често не поголеми од црна или кафена дамка. Овие вообичаени штетници имаат и други сличности и разлики, вклучувајќи го и начинот на кој тие комуницираат со луѓето, без разлика дали касаат или не, и живеалиштето што го претпочитаат (и на крајот го напаѓаат). Сепак, клучното прашање што го имаат многу луѓе е како да се ослободат од нив.

  Чекорите за спречување и отстранување на болви и крлежи од вашиот двор се малку различни, но тие се неопходни и во двата случаи. Иако многу каснувања од крлежи се безопасни, некои крлежи можат да пренесат болест: според ЦДЦ, еленските крлежи се познати носители на Лајмска болест, медицинска состојба која може да предизвика оштетување на црниот дроб и бубрезите, а каснување од крлеж од дрво може да предизвика пегава треска на Карпестите планини. Каснувањата од болви, преку бактериите и бактериите на нивната плунка, исто така може да предизвикаат болести кај луѓето, вклучувајќи чума, ендемичен тифус на глувци и болест од гребење на мачки, според Клиниката во Кливленд.

  Како да убиете болви
  Болвите обично се многу ситни црни точки кои тешко се гледаат и забележуваат се додека не ги има многу во една област. Вообичаено, овие штетници без крилја имаат шест нозе и остри канџи што им овозможуваат да го закопаат и држат својот домаќин. Тие се обично порамни, но може да изгледаат позаоблени додека се хранат. Болвите имаат многу силни задни нозе, кои им овозможуваат да скокаат до една нога, што значи дека можат многу лесно да се движат низ вашиот тревник и во вашиот дом.

  Болвите всушност не бараат луѓе како домаќини, туку бараат куче, мачка или друг вид на животно за да ги користат како домаќин. Можат малку да демнат во вашиот двор и да чекаат домаќинот да им дојде. За да преживеат, болвите избираат тревни површини со густи површини под дрво или грмушка, каде што има одредено ниво на заштита во сенка. Тешко е да ги спречите болвите да влезат во вашиот двор ако имате многу локален див свет што може да биде домаќин.

  Можете да користите пред-третман за болви на вашиот тревник за да го намалите нивното присуство и третмани базирани на хемикалии за да се ослободите од нив. Отстранувањето на сламата од тревникот е исто така добра идеја за да се намали нивниот пристап до скривалиштата.

  Како да убиете крлежи
  Крлежите лесно може да се помешаат со болви, но неколку клучни работи го отежнуваат нивното отстранување. Крлежите се безкрилни инсекти кои се одликуваат со црна/црвеникава/кафена боја. Младите нимфи ​​се со големина на зрно сол, додека возрасните имаат повеќе овална форма и големи како семе од лубеница. Тие се полнат по неодамнешното хранење и со задоволство каснуваат и луѓе и животни.

  Бидејќи крлежите живеат во шумски области или области со високи плевели и четки, тие обично се наоѓаат на лице или домашно милениче по прошетка во пошумена област или парк. Исто така, обично ќе ги најдете во близина на гнезда на птици или во области каде што живеат глодари. Сепак, тие можат да живеат во вашиот двор, демнат во грмушките додека не помине домаќинот. Крлежите не можат да скокаат, што значи дека им треба директен пристап до домаќинот.

  Можете однапред да го обработите вашиот двор за да ги спречите крлежите со користење на производ базиран на инсектицид дизајниран специјално за крлежи. Отстранете ги сите области каде што може да демнат, како што се грмушки блиску до земјата и купишта дрва или лисја. Добра идеја е да размислите за бариера што ќе ги задржи поголемите животни, како што се елените, надвор од вашиот двор. Ако најдете крлежи на себе или на вашето домашно милениче, треба да ја третирате областа со пестициди кои содржат перметрин, според ЦДЦ, и поради опасностите што тие ги претставуваат, размислете за професионална проверка и контрола на штетници.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img