More

  Богати или сиромашни: Кој претставува поголема закана за планетата?

  spot_img

  Најбогатите 1 процент испуштаат иста количина на јаглерод диоксид (CO2) како и најсиромашните две третини од населението на планетата, според новиот извештај на Оксфам.

  Во 2019 година, емисиите на јаглерод од најбогатите 1 отсто се зголемија на 16 отсто од вкупните емисии во светот, што е еднакво на количината на емисии произведени од најсиромашните 5 милијарди луѓе.

  Извештајот на Оксфам, објавен во неделата и заснован на истражување на Стокхолмскиот институт за животна средина (СЕИ), ги проценува емисиите на потрошувачката на различни групи на приходи.

  Наодите од студијата го истакнуваат јазот помеѓу јаглеродниот отпечаток на супербогатите, чиј начин на живот и инвестиции во фосилни горива богати со јаглерод, и остатокот од светот.

  Кјара Лигуори, висок советник за политика за климатска правда на Оксфам, рече дека супербогатите ја „ограбуваат планетата“, додека сиромашните ја плаќаат цената.

  „Големиот размер на климатската нееднаквост откриена во извештајот нагласува колку се нераскинливо поврзани двете кризи – кои се разгоруваат една со друга – и итната потреба да се осигура дека зголемените трошоци за климатските промени паѓаат на оние што се најодговорни и способни да платат“, рече таа. .

  „Јазот меѓу супербогатите и нас останатите е огромен. Ќе бидат потребни околу 1.500 години за некој од долните 99 проценти да произведе јаглерод колку што има најбогатите милијардери за една година. Тоа е суштински неправедно“.

  „Владите на глобално ниво, вклучително и Обединетото Кралство, мора да се справат со двојните кризи на нееднаквоста и климатските промени со таргетирање на вишокот на емисии на супербогатите со тоа што ќе ги оданочуваат повеќе“.

  „Ова ќе ги собере многу потребните приходи кои би можеле да се насочат кон низа витални потреби за социјални трошоци, вклучително и праведна промена кон чиста, обновлива енергија, како и исполнување на нашите меѓународни обврски за поддршка на заедниците кои веќе го носат товарот од климатската криза. “

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img