More

  Колку долго сме заразни кога имаме грип?

  spot_img

  Како да знаете кога по грипот повеќе не сте заразни? Експертите имаат неколку совети кои ќе ви помогнат.

  Луѓето со грип се најзаразни три до четири дена откако ќе развијат симптоми, велат експертите за Prevention.

  Повеќето луѓе можат да заразат други пред да се појават симптомите меѓу пет и седум дена откако ќе покажат знаци на вирусот. Децата и луѓето со ослабен имунолошки систем може да го пренесуваат вирусот подолго од седум дена.

  Работите како земање оселтамивир и вакцинација против грип исто така треба да го скратат времетраењето на болеста и заразноста, вели д-р Томас Русо.

  Како да се заштитите од ширење на грип?
  Ако имате грип и можете да се изолирате, се препорачува да го правите токму тоа. Ова значи дека треба да се обидете да спиете одвоено од остатокот од вашето домаќинство и да користите друга бања.

  Треба да останете во изолација додека не ви се намали треската, а ако морате да бидете покрај други, најдобро е да носите висококвалитетна маска за да го намалите ризикот од инфекција.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img