More

  Колку чини бензинот во соседните земји

  spot_img
  Со новите правила за одредување на цените на бензинските пумпи, што Владата ги усвои во среда, делумно ќе се дерегулираат цените на моторните горива, а за горивото ќе се одбие повеќе од денеска. Премиерот Роберт Голоб вели дека цените ќе бидат споредливи со хрватските, но пониски отколку во Австрија и Италија. Колку треба да се одбие таму за литар бензин и дизел и колку во Хрватска и Унгарија? Во средата, владата на Роберт Голоб најави воведување на регулирање на маржите на дилерите на бензинските пумпи надвор од автопатиштата и ослободување на маржите и цените на автопатите. Од 21 јуни ќе важат нови, повисоки цени на горивата: доколку новата регулатива беше во сила денес, ќе треба да се одбијат нешто повеќе од 1,70 евра за литар бензин од 95 октани и околу 1,8 евра за литар дизел. За полн резервоар од 50 литри би требало да се одбијат околу 7,5 евра повеќе отколку сега. Колку навистина ќе чини горивото во вторник, сепак е невозможно да се предвиди поради флуктуирачките цени на светскиот пазар на гориво. Цените на горивата кај нашите соседи На сред прес-конференција министерот за економски развој и технологија Матјаж Хан рече дека со повисоката цена на горивото ќе избегнеме и т. јас. „Нафтен туризам“, кој беше поттикнат од регулираните цени на горивата во Словенија. Според Хан, возачите од Австрија, Италија и Хрватска, кои кај нас точеле поевтино гориво, „ни ги голтнале парите“. Ако цените по 21 јуни се споредливи со проценките на Голоб, Словенците ќе платат нешто повеќе од 85 евра за полн резервоар бензин од 95 октани и 90 евра за полн резервоар дизел. Во овој случај, новите цени на бензинот од 95 октани би останале најниски меѓу соседите на Словенија, додека дизелот би бил поевтин во Хрватска. Најскап е дизелот во Унгарија, каде за полн резервоар мора да се одбијат 107 евра, а бензинот од 95 октани е најскап во Италија, каде што цената за полн резервоар е 105,7 евра. Повеќе во табелата погоре. Наведените цени се просечни цени во секоја земја. АМЗС предупредува дека во повеќето земји (вклучувајќи ги Хрватска, Австрија и Италија) цените на горивата на пумпите на автопатот може да бидат и до 20 отсто повисоки од просечната цена.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img