More

  Која е причината за енормната цена на пелетите: нарушување на пазарот или профитерство?

  spot_img

  „Пелети како суво злато, нереални цени, бескрајно профитерство“ се само дел од коментарите на социјалните мрежи за енормните цени на овој извор на енергија.

  Цените веќе беа над годишниот просек во април, кога тонот беше 450 км со превоз, но денес е и до 200 км повеќе.

  Во контакт со производителите на пелети во Трново, Палам, Фоча и Соколац, сите посочуваат дека не примаат нарачки, а прашање е како ќе испорачуваат претходни нарачки. Дел од нив посочуваат дека на пазарот во ЕУ извезуваат огромни количини пелети, а тука речиси и да не останува вреќа.

  Компанијата Дрвосјеча која има филијали во Сараево, Мостар, Бања Лука, Тузла и Мостар, моментално располага со тон пелети со транспорт за сите споменати градски подрачја 640 км, а вреќа од 15 килограми се продава по цена од 10 км. .

  Нарушувањата на светскиот пазар доведоа до поскапување на струјата, зголемување на цените на суровините, поскапување на нафтата и гасот што директно влијае на производството на пластика што се користи во производството на пелети.

  Во април беше започнато прашањето за отворање на јавно претпријатие, фабрика за пелети во кантонот Сараево, инвестиција вредна 8,5 милиони КМ. Тогаш министерот за економија на КС, Аднан Делиќ, истакна дека ова Министерство заедно со КЈП „Сараево-шуме“ д.о.о. Сараево влегува во реализација на проектот за формирање фабрика за производство на пелети.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img