More

  Започна тестирањето на револуционерен нов лек за рак на човечки пациенти

  - Advertisement -

  Експерименталниот вирус кој го убива ракот најпрво бил даден на човечки пациент, со надеж дека тестирањето на крајот ќе доведе до успешна терапија против малигните тумори во човечките тела.Кандидат за лекот, наречен CF33-hNIS (или Ваксинија), е нешто што се нарекува онколитичен вирус. Станува збор за генетски модифициран вирус на сипаници дизајниран да селективно инфицира и убива канцерогени клетки додека ги штеди здравите клетки.

  Во случајот со Ваксинија, модифицираниот вирус на сипаници делува така што навлегува во клетките и се размножува. На крајот, инфицираната клетка пука, ослободувајќи илјадници нови вирусни честички кои дејствуваат како антигени, стимулирајќи го имунолошкиот систем да ги нападне блиските канцерогени клетки. Претходните истражувања на животински модели покажаа дека лекот може да го искористи имунолошкиот систем на овој начин за да ги лови и уништи клетките на ракот, но досега не е спроведено тестирање на луѓе.

  Тоа штотуку се промени, а копроизводителите на лекот, Центарот за нега и истражување на ракот Градот на надежта во Лос Анџелес и австралиската биотехнолошка компанија Imugene, сега објавуваат дека е во тек првото клиничко испитување на човечки пациенти.

  Нашите претходни истражувања покажаа дека онколитичните вируси можат да го стимулираат имунолошкиот систем да реагира на ракот и да го убијат, како и да го стимулираат имунолошкиот систем да биде почувствителен на други имунотерапевти. Веруваме дека CF33-hNIS има потенцијал да ги подобри исходите за нашите пациенти, вели онкологот и водач на студијата од Градот надеж, Даненг Ли.

  Ослободувањето на овој потенцијал прво ќе зависи од тоа што CF33-hNIS ќе се покаже како безбеден за луѓето, при што првата фаза од студијата се фокусира на безбедноста и подносливоста на лекот.

  Тестот се очекува да вклучи вкупно 100 пациенти, од кои секој ќе биде возрасен пациент со метастатски или напредни цврсти тумори, кој претходно пробал најмалку две претходни линии на стандарден третман. Откако ќе се запишат во студијата, овие пациенти ќе добијат ниски дози на експериментален третман со директно инјектирање или интравенски.

  Ако раните резултати се успешни и CF33-hNIS се смета за безбеден и добро толериран, дополнителни тестови ќе испитаат како лекот се комбинира со пембролизумаб, постоечки третман со антитела што веќе се користи во имунотерапијата за рак.

  Верзијата на вирусот што сега клинички се тестира произведува човечки натриум јодид simporter (hNIS), протеин кој им овозможува на истражувачите да снимаат и да ја следат репликацијата на вирусот, како и дополнителен начин за оштетување на клетките на ракот со додавање на радиоактивен јод.

  Сепак, пред да ја одредат ефикасноста, истражувачите прво ќе проверат колку добро пациентите се справуваат со овој лек, забележувајќи ја зачестеноста и сериозноста на сите негативни ефекти, а исто така ќе истражат колку добро поминуваат пациентите додека се зголемуваат ниските дози.

  Секундарните мерки, вклучувајќи проценки за тоа колку ефикасно CF33-hNIS ги намалува третираните тумори, ќе бидат анализирани подоцна, но со оглед на тоа дека испитувањето ќе трае две години и на повеќе очекувани клинички места, веројатно е одредено време пред да бидат достапни деталните резултати.

  Ова не значи дека нема возбуда за широкиот потенцијал, но очекувањата треба да се држат под контрола во исто време, бидејќи ветувачките резултати во претклиничките експерименти не мора да гарантираат подеднакво успешни резултати во подоцнежните истражувања кои вклучуваат човечки пациенти.

  Ако лекот се покаже како безбеден и добро толериран, би можеле да го гледаме како моќен нов анти-туморски агенс, опишан како револуционерен, поради тоа колку е моќен и поради неговата способност да регрутира и активира имунолошкиот систем на клетката, тој хируршкиот онколог Сузан Ворнер, која претходно го предводеше тимот кој ги проучуваше ефектите на CF33 врз туморите кај глувците.

  Нашиот онколитичен вирус го тренира имунолошкиот систем да таргетира одредена канцерогена клетка. Тоа значи дека ако слична канцерогена клетка некогаш се обиде да порасне, имунолошкиот систем ќе биде подготвен и ќе чека да го исклучи, рече Ворнер уште во 2020 година.

  Извор: Science Alert

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img