More

  Кои се последиците од високите концентрации на олово во крвта кај децата

  - Advertisement -

  Податоците од истражувањето на глобалната студија за оптоварување на болести, повреди и фактори на ризик покажаа дека просечната вредност на олово во крвта на децата е 2,4 mg/dl, односно – меѓу највисоките во Европа, објавена во медицинскиот журнал Лансет.

  Здружението за јавно здравје соопшти дека овој податок е показател за голем проблем, кој не се појавил вчера, но кој мора да се реши денеска или утре.

  Драгослав Поповиќ од Здружението за јавно здравје вели дека Лансет, кој е едно од најпрестижните медицински списанија, таа меѓународна комисија ја основал во 2017 година.

  Пушти видео
  „Ова е трет извештај, пресек на состојбата на глобално ниво во сите земји каде што состојбата со загадувачите, со тешките метали е драматична, тоа е еден голем повик за акција“, вели тој.

  Тој објаснува дека наоѓањето на олово во крвта на децата е показател дека во крвта на децата се таложат други тешки метали и други загадувачи.

  „Тоа е нешто што ме загрижува, поради неколку причини. Едната е дека тешките метали не се излачуваат, туку предизвикуваат постојано оштетување на телото, проблемите се долготрајни и не можат да се игнорираат“, вели тој.

  Тој додава дека тоа е резултат на изложеноста на загадувачи во атмосферата.

  „Во изминатите неколку децении, имавме промена на ситуацијата на глобално ниво, порано проблемот беше изложеноста на домаќинствата, а сега тоа е проблем кој се пресели во животната средина, па затоа е потешко да се реши“, вели тој.

  Тој ги објасни и можните последици од олово во крвта.

  „Го забавуваат развојот, имаат големо влијание врз менталното здравје, интелектуалниот потенцијал, тоа е она што ве загрижува, имате деца кои се изложени на тоа и кои ќе го носат цел живот, го имаат и возрасните, но возрасните веќе имаат некои други видливи последици „Наша задача е што повеќе да ја исчистиме животната средина, за новите генерации да ги немаат проблемите што ги имаме“, рече тој.

  Тој додава дека последиците се и морбидитет и смртност.

  „Со години правите проблеми, тој проблем суштински е во вашето тело, влијае на голем број функции, голем број органи, тешките метали се отрови. Имате истражувања, имате ситуација да најдете дури и жива во деца, арсен, тоа се работи кои „Не смеат да се игнорираат, не се лесни за решавање, но важно е да почнеме да ги решаваме, изгубивме драгоцено време“, вели тој.

  Тој истакнува дека е „тивок убиец“.

  „Тоа е нешто што трае, хронично е и тие тешки метали се нешто што не треба да се најде во крвта на тие деца, мора да има широка општествена акција во која законот и мерките за спречување на загадувањето ќе бидат донесени многу јасно. „Најсилните загадувачи кај нас се сообраќајот, парното, индустриите, рударството, мора да има некој што ќе се погрижи сите овие индустриски гранки да се однесуваат по највисоки можни стандарди, да се спречи загадувањето и сите да работиме во здравствената служба. ,” тој рече.

  Многу е важно, вели тој, да се разговара на оваа тема, а уште поважно да се направи.

  „Доколку сите надлежни институции во целиот тој синџир си ја завршат својата работа, мислам дека ќе можевме релативно брзо да видиме некои резултати. Ние бевме последната земја што го укина оловото во бензинот пред 20 години, го чувавме надвор од туѓи интереси. „Тоа е олово што влегуваше во атмосферата преку издувните гасови и автомобилите и што го вдишуваа оние деца кои беа мали во тоа време“, вели тој.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img