More

  Не треба да се откажувате од консумирањето јајца?!

  spot_img

  Зборот „холестерол“ обично има негативна здравствена конотација. Тоа е еден вид липиди,

  восочна супстанца слична на маснотии, која црниот дроб ја произведува природно и има многу

  важни функции во телото: ги стабилизира клеточните мембрани, го поддржува производството на

  одредени хормони и е неопходна за нормален развој на мозокот.

  Не е секој холестерол ист. Два типа на протеини го транспортираат во и надвор од клетките.

  Липопротеинот со ниска густина (ЛДЛ, познат и како „лош“ холестерол) придонесува за таложење.

  на маснотии во артериите, што може да резултира со срцеви заболувања и потенцијален мозочен

  удар.

  Липопротеинот со висока густина (HDL, т.н. „добар“ холестерол) враќа дел од холестеролот од

  клетките назад во црниот дроб, кој го разградува и го исфрла од телото.

  „За високото ниво на холестерол во крвта секогаш треба да се разговара со лекар“, вели д-р Улрих

  Лауфс, раководител на одделот за кардиологија во Универзитетската болница во Лајпциг.

  Прочитајте повеќе ТУКА.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img