More

  Кина ја отвори патеката до Монт Еверест за прв пат по пандемијата

  spot_img

  За прв пат од пандемијата, кинеските власти им дозволија на странските алпинисти пристап до Монт Еверест преку Тибет.

  Адријан Балинџер, кој се искачил на Еверест осум пати, е еден од западните водичи кои ја претпочитаат тибетската рута до врвот на највисоката планина во светот (од север), наспроти попознатата непалска рута (од југ). Оваа година тој ќе предводи група алпинисти преку неговата компанија Alpenglow Expeditions.

  Сите пропусници за користење на кинеската рута до планината, позната во Кина како Qomolangma, се дистрибуирани од страна на Кинеската тибетска алпинистичка асоцијација (CTMA).

  Исто така, нема официјално соопштение од кинеската влада со кое ја информира јавноста дека ќе се издаваат пропусници.

  Како резултат на тоа, вели Балингер, најдобриот начин за не-кинески алпинист да знае дека тибетската страна на Еверест ќе биде отворена е кога CTMA ќе испрати ценовник за сезоната. Овие списоци ги вклучуваат трошоците за јакови (носење опрема нагоре и надолу по планината), локални водичи, преведувачи и превоз од тибетската престолнина Ласа до базниот камп Еверест.

  Странците кои добиваат туристички визи за Кина мора да добијат дополнителна, посебна виза за Тибет, кој е полуавтономен регион. CTMA им помага на планинарите во ова.

  Годишно се достапни најмногу 300 дозволи за не-кинески планинари.

  Времето за искачување на Еверест е кратко – обично помеѓу крајот на април и средината на мај. Екипата на Балинџер ќе пристигне во Кина на 25 април по претходна аклиматизација на домашен терен за да заштеди време.

  Конкуренција на врвот на светот
  Додека Непал има попозната и повеќе фотографирана рута до врвот на Еверест, зголемениот број посетители резултираше со повеќе ѓубре, повеќе ерозија и повеќе човечки отпад.

  Сепак, тоа не беше секогаш случај.

  „Искачувањето од кинеската страна беше попопуларно од качувањето од непалската страна. Така, од околу 2000 до 2007 година, кинеската страна беше попопуларна страна и генерално беше разбрано дека причината поради која беше попопуларна е затоа што беше побезбедна“, објаснува Балинџер.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img